Градина » Подрязване и грижи за зокума

 Подрязване и грижи за зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през ранна пролет. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растението. По тях се залагат много цветни пъпки, които след това изцъфтяват обилно.
Можете да подрежете вашето дръвче на височината, на която искате да го разклоните. Ако е прекалено висок стволът - изрежете из основа и ще получите няколко нови ниски стебла. Така ще оформите като храстовиден букет.
Ако предпочитате дървовидната форма, изрежете клонките на няколко възела над разклонението. Ще получите няколко нови летораста. След 2-3 години повторете същото е тях и ще сгъстите короната поне два пъти повече.
Зокумите не са претенциозни към почвите. Стандартните смески от 1 част градинска почва, 1 част торф и 1 част угнил оборски тор са подходящи.
В зависимост от интензивността на растежа растенията могат да бъдат пресаждани ежегодно в първите години от развитието им. Не икономисвайте тази операция, като засадите младия зокум директно в голяма кашпа. Почвата се вкислява и растенията ще страдат. Не случайно производителите на цветя ги прехвърлят няколко пъти, докато ги доведат до стандартната саксия в магазините.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Капризите на ароматния грах

Аромантият грах (Lathyrus odoratus) е катерливо растение с тънко стъбло, което достига до 3-4 м. Произхожда от остров Сицилия и Канарските острови. Отглежда се за озеленяване на градини, кашпи, санд...

Окосете ягодите, за да родят повече догодина

До към средата на юли е желателно да окосите плододавалите ягоди. Не е добре много да се бавите. Листата се премахват на височина 3-4 см над почвената повърхност. Трябва да се работи внимателно, иначе...

Астранцията отива в градината

От рода на астранцията (Astrantia) са познати 10 вида, но се отглеждат най-често само три. С красотата и трайността на цветовете си се отличава A. major - едроцветна астранция. Видът проидхожда от Цен...

Празът и вниманието, от което се нуждае

Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно з...

Начало