Още в началото на май времето се затопля до толкова, че краставиците може да се засяват или засаждат, ако е отгледан разсад, почти навсякъде из сраната. Обикновено схемата на засаждането (засяването) е 90 см между редовете и 40 см между растенията в реда. Може да се използва е ленточната – оформя се лента от 2 реда на 50 см един от друг, на 100 см от първата лента се оформя втората също двуредова и т. н. В редовете растенията отстоят на 40-45 см едно от друго.
Краставиците развиват дълго стъбло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове отколкото са способни да дадат. Науката е обяснила и практиката е потвърдила, че много по-добри резултати се получават, ако се оглеждат вертикално на носеща конструкция. Тя се състои от колове и опънати между тях нишки тел.
Ще я изградите така:
Забивате коловете през 2 м в реда на краставиците. Те трябва да стърчат над земята на 1,8-2 м височина, а в почвата да са забити по възможност до 60-80 см, за да са устойчиви. Между коловете опъвате две или повече нишки тел. Най-горната нишка е към върха на коловете, а най-ниската – на 20 см от почвата. От най-горната спускате по нишка канап за всяко растение, което привързвате с хлабава превръзка под най-долния лист.
Фитонията е много красиво саксийно растение, но за жалост е малко позната у нас. Основната причина за това е, че е много капризна красавица. Ще си го обясните, като знаете, че произхожда от тропически...
Някои стопани не обичат да използват много химични препарати при работа в дворната градина. Те се интересуват могат ли да обеззаразят почвата за торопочвената смес без употреба на химикали. Има няко...
ФУНГИЦИДИ АГРОМЕТ - 14 дни АКОИДАЛ ВГ - 20 дни АКРОБАТ МЦ - 28 дни (грозде), 14 дни (останалите) АКРОБАТ Р - 28 дни (лоза), 20 дни (останалите) АКРОБАТ ПЛЮС ВГ - 28 дни (лоза), 14 дн...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...