Градина » Погрижете се за оранжерията

 Погрижете се за оранжерията

Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от предишната култура и плевелите се изскубват, изнасят се навън и се изгарят. На всеки четири години се тори с оборски тор в доза 300-400 кг на 100 кв. м. Всяка година се внасят фосфорни, калиеви и азотни торове, колко и какви, зависи от растенията, които ще гледате.
Ако в почвата има зараза, ще трябва да обеззаразявате с 4% формалинов разтвор или да внесете гранулирани почвени инсектициди. Може да се използва и хидратна вар, защото има вероятност почвата да е вкислена. Но преди това изследвайте реакцията й, за да сте сигурни какво точно да предприемете. Важно е какви са били отглежданите култури и какво смятате да сеете после. Проучете предпочитанията на растенията.
Почвата се изорава или се прекопава с права лопата. За борба срещу оранжерийната белокрилка се оставя на угар – месец-месец и половина.

Редувайте културите

Препоръчва се културите в оранжериите да се редуват по следния начин: домати, зелен фасул, спанак. Но може и други сеотбооращение: краставици, домати, зелен лук или домати, след тях краставици и накрая спанак. Местата, на които се произвежда разсад и тези за производство на зеленчуци, трябва да са възможно по-отдалечени едно от друго. Почвата около тях да се изоре. Плевелите да се съберат и изгорят, защото са гостоприемници на много болести и неприятели.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Мелокактусът е истинско предизвикателство

Мелокактусът (Melocactus) е един от най-трудните за култивиране. Характерна за него е шапчицата върху кръглото тяло, която се появява при добре развитите растения. Тя прилича на непропорционална приса...

Ранните картофи се вадят недозрели

Стъблата на ранните картофи се окосяват задължително десетина дни преди изваждането. Клубените от всяко гнездо се нареждат отделно, без да се смесват. До вечерта те се изсушават от влагата и от тях се...

Мястото за бостана се подготвя отрано

Това е особено важно за притежателите на вилни имоти, които нямат добри възможности за напояване, но не е без значение и за всички останали, решили да отгледат вкусни бостански плодове. За дините и пъ...

Хубава корона се прави три години

Овощните дръвчета оформят короните си в продължение на няколко години. Овощарят се намесва главно по време на зимната резитба, но и през лятото има какво да прави. Сега, през юни, ако има филизи по ...

Начало