Градина » Хванете си дрян от семка

 Хванете си дрян от семка

Дрянът е дърво или храст, който цъфти много рано напролет - още през февруари преди разлистването. Плодовете му зреят късно – в края на август и през септември, те са много приятни и полезни.
Красиво и полезно е присъствието на това растение във всеки двор, защото символизира настъпването на пролетта. Затова дрянът е обичан и търсен като плодно дърво, декоративен храст или пък за жива ограда. Живее до 100 години и има една от най-здравите и твърди дървесини от всички дървесни видове. Издържа на суша и сянка, към почвите не е взискателен . Цветовете са дребни и жълти, събрани в кичури. Плодовете - дренките са продълговати костилки, обвити в червена месеста обвивка с приятен сладкотръпчив вкус.
Едроплодното дърво се размножава на два етапа: чрез семена и присаждане. През есента освобождаваме семената от месестата обвивка. За няколко часа ги накисваме в студена вода, след което ги заравяме в сандъчета с влажен пясък. Напролет изваждаме от пясъка покълналите семена и ги засяваме в лехи.
На втората година през август трябва да облагородим получения обикновен дрян. Двадесет дни преди присаждането започваме да поливаме обилно определените млади растения. Така ще засилим сокодвижението в тях. Друго важно условие е младите фиданки да са с дебелината на молив. Ако са по-дебели облагородяването ще стане в страничен клон. С остро ножче се прави отрез на стъблото или на страничния клон във форма на буквата Т. В него се поставя избраната пъпка от едроплоден дрян, след което мястото се завързва с лико. Отрезът не бива да се прави откъм южната страна, особено ако дрянът е изложен на припек.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Съхранение на свежо грозде

Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...

Основни правила за засаждане на лозички

И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...

Засейте сусама на слънчево място

Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Начало