Градина » Зимна грижа за ягодите

 Зимна грижа за ягодите

Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят. Истина е, че ягодата, има ли снежна покривка, издържа на студ и под минус 30°С. Няма ли сняг, и минус 15°С стават опасни за нея. Корените пък започват да измръзват и при минус 7-8°С. Тъкмо това най-вече не трябва да убягва от вниманието,
На опасност от измръзване са подложени най-много късно засадените ягоди. Неулегналата почва уляга и част от корените може да се окажат над нея. Тогава измръзват и от слаби студове. Но това може да се случи и с по-рано засадените (в оптималния срок – септември), както и със старите насаждения. Почвата през зимата в резултат на периодично променящите се температури през денонощието и в по-дълги периоди замръзва и се размразява, което също е причина за изтегляне на корените на повърхността.
Ето защо е необходимо през зимните месеци ягодите да се преглеждат по-често. Забележи ли се тенденция за изтегляне на корените, те трябва да се посипят с рохка пръст и тя леко да се притъпче. А за опазване на старите ягодови насаждения от ниски температури в безснежна зима най-добрият начин е да се покрият с тънък слой слама. Това на малка площ в дворната градина не е никак трудно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нападне ли шарка овошките, изкоренете ги

Шарката по овошките е една от най-вредоносните болести сред костилковите видове. Причинява се от вируса Plum pox virus и напада главно сливите, кайсиите и прасковите. Вирусът се пренася чрез присажд...

Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по п...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Начало