Огненочервеният костус от семейство Костусови (Costaceae) идва от горите на Южна Бразилия. Представлява многогодишно растение, високо до 50 см. По изправените стъбла спираловидно са разположени тъмнозелени, удължени и заострени листа. Към върха на стъблото междувъзлията се скъсяват, докато се образува красива листна розетка. От август до декември от пазвата на всяко от връхните листа поред започват да излизат яркооранжеви цветове с диаметър 6-7 см.
Едно от най-ценните качества на костуса е, че цъфти през есента, когато другите цветя се готвят за почивка. Тогава той представлява необикновено привлекателна гледка благодарение на контраста между тъмнозелените листа и огнените цветове.
За доброто си развитие костусът изисква полусенчесто място. Оптималната температура за него е между 18 и 24 градуса. През лятото се полива редовно и обилно, като не се пропуска и пулверизирането, а през зимата водата се намалява. Подхранването през периода от май до септември 2 пъти месечно се отразява благоприятно. Кореновата система на костуса се разраства бързо, затова през август се налага прехвърляне в по-голям съд.
Размножава се със семена и връхни резници.
Тайните на успеха
Светлина: Обича полусянката.
Вода: През лятото обилна, през зимата по-оскъдна.
Влажност на въздуха: Умерена.
Подхранване: През лятото.
При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етап...
Зеленчуците са група култури, които се отличават с голямо видово и сортово разнообразие, имат различен по продължителност вегетационен период (от 50 до 150 дни), отглеждат се при 2 или 3 производства ...
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...
Магданоз и копър може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището. Ако започнете от началото на септември и засявате по някоя и друга саксия на етапи до ...