Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висока от 5 градуса. Някой сортове пъпеши могат да се съхраняват закачени, но в помещението не трябва да има други плодове и зеленчуци. Продължителното съхранение на свежи дини е невъзможно, затова те се добавят в туршии, но само когато са зелени или недозрели. За туршии се използват дините от късните сортове с тънки кори, дребни или средни по размер. Повредените, презрелите или измръзналите плодове не могат да се използват за тази цел. Предварително дините се измиват, отделя се плодната дръжка, след това се поставят в подходящ съд и се заливат с саламура. Отгоре съда се затваря. Дините ще бъдат готови за консумация след 2 месеца. За саламурата са нужни 400-500 г сол и 5 л вида на 10 кг дини. Плесените, които се появяват отгоре на съда, трябва периодично да се почистват. Дините, приготвени като туршия, трябва да се съхраняват при температура от 0 до 3 градуса.
Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...
Тревните семена може да бъдат засети в различно време през годината и колкото и странно да изглежда, неблагоприятният момент е краткият период на зимните студове. Нищо не пречи и през лятото да се зас...
Свежата ядка на шамфъстъка може да се използва за израстване на забележителното нискорастящо дърво. Родът на фъстъченото дърво наброява около 20 вида дървета и храсти с падащи или вечнозелени листа, к...
Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...