Градина » Погрижете се за касиса

 Погрижете се за касиса

Ако сте се засадили в два-три реда касисисови храсти, колкото за домашните ви нужди, сега основата грижа ще ви е да ги запазите от конкуренцията на плевелите. Те са по силните. Това ще постигнете чрез окопаване. Но и да няма по някаква причина плевели, ще се образува почвена кора, а тя не се понася никак лесно от тези растения. И плевелите, и почвената кора пречат на развитието на новите издънки и младите клонки, те остават недоразвити, а а плодовете издребняват и даже окапват. Плевелите са по-опасни в младите касисови насаждения. Старите храсти донякъде потискат развитието им. При всички случаи за тяхното унищожаване и за предотвратяването на вредното влияние на почвената кора касисът трябва често да се окопава. При младите насаждения тези обработки, особено през пролетта, естествено са по-чести.
Грижите за окопаването на касиса през първите две години след засаждането му могат да бъдат съчетани с отглеждането на някои зеленчукови култури. Те изискват също рохка почва без плевели, поливат се, торят се, а това е от полза и за младите касисови храстчета. Подходящи за тази цел са картофите, дините, пъпешите, лукът, чесънът, нискостъбленият фасул и др., при които не се прекалява с поливането, особено през втората половина на лятото. Не бива да се отглеждат тикви, защото стъблата им ще плъзнат върху храстчетата. Не са подходящи и късни зеленчуци, като късно зеле, праз и и др. Трябва да се има предвид, че от грижите за касиса през първите му две години ще зависи много дали ще се развият дълголетни и родовити храсти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вишневият хоботник тормози много овошки

Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Приспете коледната звезда през февруари

Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, опитайте се да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхвърл...

Лятна резитба на прасковата

Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране. Филизенето се извършва още в начал...

Начало