Черната акация, известна още като аморфа (Amorpha fruticosa), е медоносно растение от семейство Бобови (Leguminosae). Представлява изправен храст, висок до 2-3 м, с тънки прави клонки и текоперести листа, съставени от 11-25 елептично овални листчета. Те са пурпурновиолетови, със златистожълти тичинки. При смачкване и клонките, и листата издават неприятна миризма. Аморфата цъфти от юни до август. Цветовете разпръскват своеобразен приятен аромат, който неустоимо привлича пчелите.
Аморфата произхожда от източните части на Северна Америка. У нас отдавна се отглежда като градинско растение и може да се каже, че е натурализирано. Расте из цялата страна. Много е харесвана от пчеларите, заради високите добиви от мед, които дава.
Черната акация е изключително непретенциозно растение. Расте на всякакъв вид почва. Понася без проблеми както продължителното засушаване, така и продължителни заливания с вода. Предпочита слънчевите места, но може да расте и на сянка. Студоустойчива е – понася застудявания до -22 градуса. Добре е обаче около младите растения през зимата да се натрупа дебел пласт от торф или суха шума.
Аморфата на практика не се напада от болести и неприятели. Расте буйно и понася подрязване. Образува множество издънки.
Размножава се чрез семена, но този метод рядко се прилага от любители, защото е продължителен и трудоемък.
Картофеното дърво (Solanum macranthum) е топлолюбиво растение, затова дори и при малка опасност от студ, трябва да го приберете на топло място. Осигурете му място на ярко слънце, защитено от дъжда и в...
Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на крастав...
Чрез резитбите може да се оказва съществено влияние върху растежа и плододаването на дръвчетата, а също и да се удължи плододаващият период. Сега е точното време за тези операции, но ефектът ще е поло...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...