Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, където той расте на височина до 3000 – 4000 метра. На височина облистените цветоноси достигат до 90 см, като на всеки има по 10 пъпки. Техният диаметър се равнява на 4-11 см, а количеството на венчелистчетата достига от 4 до 8. Тяхната небесно синя окраска рязко контрастира на ярко-жълтите тичинки. Въпреки нежността на цвета, растението издържа на вятър, дъжд и слънце. При температура над 35 градуса обаче пъпките на цветовете започват да изсъхват, без дори да се разпукнат.
Меконопсисът обича прохладен климат, предпочита защитени от вятъра места, влажни, кисели, подхранени почви с внесен оборски тор. Зимата и ранната пролет трябва да се пази от пренасищане с вода, особено на корените, защото така те могат да изгният и растението да загине. За повишаване на влажността на въздуха, растението се пръска с вода, а за подкиселяване на почвата можете да внесете в лехата почвена смес за рододендрони. Лошо понася пресаждането, когато растението е вече възрастно.
Синият мак се размножава чрез семена, които се сеят през пролетта в сандъче с торф, без да подсипвате с почва. При температура на въздуха около 18-20 градуса първите растения се появяват след 3-4 седмици.
Фъстъците произхождат от Южна Америка и като тропическа култура са разпространени главно в страните с тропичен и субтропичен климат. България обаче се явява северната граница на възможното им отглежд...
Котиледонът (Cotyledon) произхожда от пустинните райони на Южна Африка, Етиопия и Арабски полуостров. Родът включва 30 вида. Като декоративни се отглеждат два от тях. Това са многогодишни, вечно зелен...
Хамамелисът виржиниана (Hamamelis virginiana), наричан още вълшебен орех, е представител на рода хамамелис, който е известен с ранния пролетен или късния есенен цъфтеж. Представлява листопадно дърво и...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...