Градина » Пахира

 Пахира
Pachira

Пахирата от сем. Бомбаксови може да стане изискан растителен акцент във всеки интериор. Това растение обикновено се продава във вид на плитка от няколко екземпляра, засадени в една саксия, и наистина изглежда необичайно. Името му в превод от гръцки означава “дебелана” и е свързано с очебийно издутата долна част на ствола. В топлите страни пахирите цъфтят с прекрасни огромни цветове, но за съжаление при нашия климат това не е възможно.
Да се отгледа пахира не е трудно. Мястото не трябва да се огрява директно от слънцето. Съдът, в който расте, трябва да е по-голям, за да се помести и дебел дренажен слой от дребни камъчета или керамзит. Почвата да е лека, добре запасена с хранителни вещества, със слабо кисела реакция – например 2 части градинска пръст, 1-1,5 части едър речен пясък и същото количество торф. За възрастните екземпляри количеството на пясъка се намалява. Полива се през цялата година равномерно с хладка вода и не се допуска пресъхване на почвата.
Зле се отразява на пахирата прекомерно сухият въздух, затова трябва да е далече от нагревателни уреди. Короната трябва редовно да се пръска с преварена вода. Не бива да се лъскат листата с предлаганите в цветарските магазини гланцове, защото се запушват дихателните устица и растенията бавно умират. Подхранването се отразява добре на пахирата, но не трябва да се прекалява, за да не се ускори и без това интензивният им растеж.
Размножаването става със семена и резници. Семената, които се продават в цветарските магазини, често не поникват, защото много бързо губят кълняемост. Но ако са пресни, новите растения ще се появят след 3 седмици. Резниците се вземат през пролетта и се вкореняват без проблеми.

Тайните на успеха

Светлина: Може да расте и на сянка, но най-добре е на светло място безпряко слънчево греене.
Вода: Редовно целогодишно поливане.
Влажност на въздуха: Висока, нужно е пръскане.
Подхранване: Не трябва да се прекалява с него.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Изсушете си зелен фасул за зимата

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...

Ще издържи ли смокинята зимните студове?

Смокинята понася лесно летните горещини, но при около 15 градуса под нулата едногодишните леторасти измръзват. Понижи ли се температурата до около минус 20-22 градуса, цялата надземна част измръзва. П...

Затоплете градината с подръчни средства

Всеки стопанин е наясно, че пролетният ден година храни, или колкото по-рано засадиш – толкова по-рано ще береш. Какво може да се направи, за да „дойде” пролетта по-рано. Всички знаят, че черните те...

Късните домати са истинско предизвикателство

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...

Начало