Градина » Брашнеста мана по гербера

 Брашнеста мана по гербера

Брашнестата мана е много разпространена по цветните култури и в този смисъл не отминава и герберът. Причинява се от гъби. По повърхността на заразените листа, стъбла и цветове се появява бял брашнест налеп от мицел, спороносци и спори на гъбата. Силно нападнатите листа изсъхват и опадват.
Внимание! Болестта е заразна. Причинителят на маната се намира в изсъхналите части на растенията и благоприятни условия за развитието му са високата атмосферна влажност и температура над 18 градуса.
Превантивно и при първи признаци на заразяване герберът се пръска с 0,05% разтвор на топсин. Не завишавайте концентрацията, защото герберът има мъхести листа, които задържат повече и по-дълго препарата в допир с листната повърхност. Не забравяйте и правилото пръскането да стане далеч от пряко слънце и извън помещението, в което се живее. След 8-10 дни повторете пръскането до пълното изчезване на налепа. Силно поразените растения, които не могат да се излекуват, се унищожават, за да се прекрати заразата.

Може ли да спрем заразата?

Герберът е много чувствителен към температурния режим. Въздушната температура трябва да е с няколко градуса по-ниска от почвената. Старите цветари казват, че иска "топли крака и студена глава". Цветето се полива много внимателно. Не понася задържане на вода по листната розетка. В противен случай се развиват гъби. За доброто „проветряване" на растенията изсъхналите и увехнали листа трябва незабавно да се премахват, а здравите периодично да се прореждат. Разрохквайте редовно почвата, но кореновата шийка трябва да остане чиста. Винаги да е на минимум 1 см над повърхността на субстрата.
Трудничко е да се отгледа и да разцъфне гербер вкъщи, но ако обичате предизвикателствата, защо не!

Автор: Снежана Иванова

Представяме Ви:

Не оставяйте зокума жаден

В средата на лятото зокумът се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Растението трябва да е на балкона или в градината. Ако терасата ви е на южната страна на сградата, ...

Зеленчуковата реколта - хитрости на съхранението

Ще успеете да съхраните зеленчуците по-дълго, ако сте ги обрали в подходящото време. Моментът на прибиране при повечето сортове настъпва малко преди пълното им узряване. Типичен пример са фасулът, гра...

Лукът сам ви казва кога да го приберете

Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило....

Как да приготвим бордолезов разтвор

За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или...

Начало