Градина » Смолотечението при прасковата

 Смолотечението при прасковата

Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува?
Пита Милена Иванова от Елин Пелин


Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явление. То може да се дължи както от нападение на различни вредители, така и от измръзване на дървесината. При прасковата измръзванията са най-често явление. През зимния период плодните пъпки измръзват при температури под минус под минус 18-20°С, а при понижение под минус 20-22°С измръзва и дървесината. Измръзналата дървесина не може да се лекува с нищо. Ако измръзването е засегнало по-периферната част на короната измръзналите клони трябва да се изрежат до здрава дървесина. За предпазване от измръзване стъблото и основата на по-дебелите клони до известна степен може да допринесе варосването и особено обвиването с амбалажна хартия или други материали.
Смолотечението може да се получи и при нанасяне на по-големи рани при резитбата или по други причини. В този случай раните трябва добре да се почистят и да ес замажат с блажна боя.
Смолотечение могат да предизвикат и някои болести. При прасковата най-често това са съчмянката, бактериалния пригор и ранното кафяво гниене. Борбата против тези болести се води чрез изрязване и изгаряне на нападнатите части и замазване на раните с блажна боя или 10% разтвор от меден сулфат при зимната резитба. Химическата борба се води най-често чрез пръскане с 1% бордолезов разтвор или 0,3% шампион през есента и рано напролет преди разпукване на пъпките. При ранното кафяво гниене и съчмянката се налагат и предцъфтежни и следцъфтежни пръскания с препарати, които могат да се намерят в селскостопанските аптеки.
В случая със смолотечението при прасковата на нашата читателка най-вероятно се дължи на измръзване, което е често явление в посочения район.

Автор: Проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Кога и как се подрязва мушкатото?

Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резит...

Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Ароматният бъз освежава градината

Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите ц...

Как да оформим короната на овошките?

Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...

Начало