Градина » Как да познаем качествените лозички

 Как да познаем качествените лозички

Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Лозите трябва да са на снопчета по 25, да са пломбирани от съответния контролен орган и да имат етикет, върху който е изписан официалният сертифициращ орган. Там трябва да присъства и номерът на партидата, видът, сортът, категорията, количеството, броят и държавата производител. В зависимост от категорията на лозовия посадъчен материал, етикетите на всяка една категория е с различен цвят. За предбазовият материал той е бял с диагонална виолетова ивица, за базовият той е бял, за сертифицирания е син, а когато е тъмножълт, означава, че той е стандартен. Качественият за засаждане материал трябва да има дължина на стъблото от 28 до 34 см, а едногодишният зрял летораст, когато е един, трябва да е с дължина не по-малка от 15 см, а когато са два, не по-малко от 12 см. В основата си лозите трябва да имат най-малко 3 добре развити корена с дължина на здравата част не по-малко от 7 см. За присадените вкоренени лози е много важно да имат здрава кръгова спойка. При огъване на мястото на срастването не трябва да се чупят или да се появяват пукнатини. Гледайте присадникът и подложката да бъдат здрави, без наранявания, без тъмни петна под кората и туморчета. Здравите пъпки се виждат като зелени конусчета. Ако са кафяви или черни, пъпките са повредени. При обелване на кората ликовата тъкан трябва да е свежо зелена. Хубавите корени са млечнобели и влажни, а ако са кафеникави, то те са повредени.

Автор: Стоян Цанев

Представяме Ви:

Есенна резитба на къпината

Къпината е многогодишно растение, като многогодишни са само коренищата. Всяка година от тях се развиват издънки, като на втората година те плододават и изсъхват и се заместват с нови едногодишни. Ре...

Пивко вино от малко грозде

Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...

Патладжанът иска да му е топло

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...

Засейте оранжерийния спанак

Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия.Той е студоустойчив, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подход...

Начало