Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното разпадане. Съдържанието на пектин в гроздовата мъст е по-малко. В плодовете обаче, особено когато не са добре узрели (особено ябълките), винаги се получава повече метилов алкохол. При системна употреба на ракии с по-голямо съдържание на метилов алкохол (над 4 г/л), се получават сърдечни спазми, виене на свят, увреждане на нервната система, засягане на зрението и ослепяване, а в най-лошия случай се стига до смърт. Той се характеризира с остра, неприятна миризма. Действа вредно и върху кожата.
От недобре узрелите и загнили плодове се получават по-големи количества метилов алкохол в ракиите. Прекомерното задържане на червените вина с джибрите спомага за по-голямо количество на този вреден алкохол. Забавянето на дестилацията на джибрите е вредно. От значение е и прибавката на 1 г на литър серниста (6-процентова) киселина. Алкохолната ферментация на плодовите каши не трябва да протича на слънце. Смачкването на костилковите плодове, ако предварително не са отстранени костилките, трябва да стане с обикновена гроздомелачка с разделени валци. Счупените костилки над 10 % придават неприятен привкус, но и се образува циановодородна киселина, която също е вредна за човешкото здраве.
Забавянето на изваряването на плодовите каши също води до по-големи количества на метилов алкохол в ракиите. Тук от голямо значение е отделянето на първотока, който обикновено е 1-2 литра в зависимост от големината на казана. Своевременно трябва да се отделят и патоките, което става, когато изтичащата ракия е с алкохолно съдържание на около 30 градуса.
От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин Си други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Градинарите често внасят минералните торове, без да обърнат внимание на времето. А трябва да се знае, че в студ подхранването има незначителен ефект. Причината за това е, че хранителните вещества труд...