23.10.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3093  |   0  
Полейте овошките преди да заспят
Странно звучи такава подкана, но е съвсем правдоподобна. Ако ще разполагате с вода през пролетта и лятото, може и да не се съобразите с нея, но в повечето случаи не е така. Трудно се поливат дръвчета, когато няма условия. Така е в много дворове, да не говорим за някои стръмни вилни места, където стопаните се принудени да изнасят с кофи вода от дола. Тогава не остава нищо друго, освен да се използва водата от есенните и зимните валежи, т. е. да се постигне добро влагозапасяване на почвата.
Най-малкото, което може да направите, е да я обработите дълбоко под дръвчетата. Това е условие и водата от валежите да проникне по-дълбоко. Още по-добре ще е да оформите и околостъблени чаши. Диаметърът им трябва да е по-голям от диаметъра на короната. Те ще задържат водата и тя бавно ще попива.
На наклонени терени тази практика си заслужава да съчетаете с направата на канавки, разположени хоризонтално на склона. Размерите им не са стандартни, но е добре да им се оформи дъно, широко 30-40 см и да са по-дълги отколкото е диаметърът на околостъблената чаша. Предната им стена е отвесна или почти отвесна, а прилежащата към склона – скосена. Най-добре е канавките да имат дъговидна форма, а изпъкналата им част да е обърната към дръвчето. Стичащите се по склона води се събират в тях и постепенно проникват дълбоко в почвата.
Обилното влагозапасяване ще гарантира на дръвчетата по-нормално развитие по време на обичайните пролетно-летни засушавания и ще ги спаси при силна суша.
26.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021