24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4606  |   0  
Как да определим възрастта на ябълката?
Възрастта на ябълката можете да определите достатъчно точно по два начина - като преброите годишните пръстени на ствола на дървото или годишните пръстени на клоните. В първия случай, че за прибягвате към отрязване, възрастта на дървото можете да познаете, като вземете проба от ствола. Трябва да отрежете цилиндрично парче от вътрешността на ствола с дебелината на молив и на него да преброите годишните пръстени.
При преброяването на перпендикулярния срез на ствола се определя не само възрастта на дървото, но се получава и представа за условията му на живот. За това разказва ширината и характера на самия пръстен. Тесните пръстени показват ниското ниво на агротехнита или прекомерните реколти, които затрудняват вегетативния растеж. Масовото повреждане на дърветата от вредители и болести, засушаване и други подобни също способстват образуването на тесни пръстени. И обратното, следствие на висока агротехника, добро хранене, благоприятни климатични условия се явяват широките пръстени.
При преброяването трябва да установите числото на истинските и лъжливите пръстени. Истинските съставят пълен кръг, а лъжливите - само част от окръжност. Истинските се появяват ежегодно, лъжливите - само в отделни години при нарушен ритъм на развитие на растението.
Вторият начин за определяне на възрастта на дървото се заключава в преброяване на външните годишни пръстени, които са разположени в основата на годишните филизи, на най-старите клони.
Брои се отгоре надолу. Първо се вижда границата между първата и втората година, след това между втората и третата и т. н. В основата на клона се определя и неговата пълна възраст. И накрая, към възрастта на най-стария клон се прибавят две години - възрастта на младото дърво, засадено в градината и се получава възрастта на ябълката.
Също така възрастта на дървото може да се определи и с помощта на математически методи. Предложеният начин се смята за точен, тъй като на дебелината на ствола малко влияят природните условия.
Формулата се основава на пряката зависимост между възрастта на дървото и диаметъра на ствола му на височина 1,3 м. Уравнението има следния вид:
Х = 1,6 Y + 44
Х - възрастта на дървото, в години
Y - диаметъра на дървото на височина 1,3 м (в см)
При определяне на възрастта на дървото с диаметър до 20 см на височина 1,3 м грешката е равна на 10-12% за сметка на увеличаване на възрастта, за дървета с диаметър от 20 до 44 см, грешката е ±5 %, а при дебелина повече от 44 см - от 6 до 10% за сметка на увеличение на възрастта.
07.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023