Градина » Изненадайте гостите с оригинална ракия

 Изненадайте гостите с оригинална ракия

Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен.

Ловджийската ракия има парлив вкус

Специфичен за нея е подчертаният лютив (парлив) вкус, дължащ се на екстракта от изсушени люти червени пиперки. За целта стритите около 100 г пиперки залейте с 3-4 пъти повече гроздова ракия и оставете да престои така около седмица. Готовия екстракт прецедете и от него прибавете към ракията, определена за ароматизиране, като постепенно увеличавате количеството на екстракта до момента, в който лютивият вкус ви задоволи. Прибавете и малко горена захар (карамел) за оцветяване.

Билкова гроздова

За 10 л ракия се използва смес от следните билки и благоухаещи растения: лавандула - 60 г, корени от валериан - 24 г, лазаркиня - 47 г, лайка - 15 г, липов цвят - 65 г, кориандър - 35 г, равнец - 25 г, и индийско орехче - 15 г. Изсушените и раздробени билки се заливат със силна гроздова ракия от 45 об.% (градуса) алкохол или с водно-алкохолен разтвор със същото алкохолно съдържание. Съотношението на билките и алкохолната течност е 1:10. Настойването продължава минимум 15 дни при често разбъркване. Полученият екстракт се отделя от билките, които леко се пресоват през тензух и се смесват. Билковатата смес се прибавя постепенно при съответна дегустация, докато ароматът и вкусът удовлетворят стопанина.

Плодова ракия е билки

Сместа за 10 л ракия е съставена от по 10 г корени от сладка папрат, стръкове от балканска чубрица, босилек, зърна карамфил, листа мента и по 20 г стръкове от риган, стръкове от червено подъбиче, цвят от червен кантарион, цвят от жълт кантарион. Обработката на билките и растенията става по същия начин, описан при приготовлението на билковата гроздова ракия.

Анасонлийката е като мастиката

Тя е със силен аромат и вкус на анасон и наподобява мастиката. Получава се по два начина:
При първия (топъл) начин анасоновото семе (резене), по един грам за всеки килограм материал (джибри или плодови каши), се прибавя в казана, като добре се разбърква. През дестилацията водно-алкохолните пари увличат етеричното масло от анасоновото семе и то преминава в бъдещата ракия-анасонлийка. Стремете се да произведете ракия поне около 50-градусова, което е характерно за този вид напитка.
Анасонлийка може да се получи и при двойна дестилация на гроздова или плодова ракия. При зареждане на казана ракията се разрежда с вода до около 30 градуса. Семената на анасона се поставят 6 торбички от памучен плат в количество 2-3 кг за 100 л ракия.
Вторият начин е по-лесен и по-бърз. Използва се анасоново масло (анетол) - по 0,6 г на всеки литър ракия. Анетолът, който се продава в аптеките и билковите магазини, се разтваря предварително в малко спирт или много силна ракия и при добро разбъркване се прибавя в цялото количество ракия. Подобно на мастиката при прибавка на вода побелява.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да рътите картофите

За условията на Южна България рътенето на посадъчния материал от картофи трябва да започне от 15 до 20 януари, а за Северна България - с една седмица по-късно. Преди това обаче трябва го калибрирате п...

Хвойна, потънала в цвят

На пръв поглед тези рядко отглеждани у нас растения лесно могат да се вземат за обикновени хвойнови храсти. Докато не цъфнат! Тогава всеки, който има макар и бегли ботанически познания, ще се замисли ...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Кокичета разцъфтяват в стаята

По-ранният цъфтеж на кокичето може да се предизвика чрез отглеждането му при по-специални условия. То, подобно на зюмбюла, лалето и други луковични, може да се подложи на т. нар. форсаж. Разработени с...

Начало