05.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  7658  |   0  
Умеете ли да присаждате на ластар?
Смяната на един сорт лози с друг се извършва и чрез присаждане на зелено след развитието на лозите. Наречено е още "на ластар". Когато леторастите достигнат 50-60 см и започнат да се втвърдяват слабо в основата, тогава се прави присаждането. Набелязаните лози се подготвят още при резитбата на зряло, като се изрязват повече от плодните звена, като се оставят на стъблото 2 до 3 чепа с по 2 очи. Това може да се извърши и една седмица преди присаждането. От развитите леторасти се оставят 4-5 от най-добре разположените и развити, които ще се присаждат. 2-З дни преди присаждането листата се отстраняват. Ако почвата е суха, добре е да се полее. Присаждането става в основата на летораста на 2-ро - 4-о междувъзлие, там където леторастът е слабо вдървесинен. Присаждането може да се извърши и по-високо към върха на летораста, в междувъзлието, където е по-еластичен, преходен, слабо вдървесинен. По-добри резултати се получават при присаждането в основата на летораста. От друга страна, не се налага оставяне на голяма част от стария сорт, от които се развиват спящи пъпки, които след това трябва да се отстраняват.
В деня на присаждането се събират и леторастите за присадници. Основата им се поставя в съд с вода, а върхът се отстранява. Присадниците могат да престоят така 6-8
дни. Присаждането трябва да се прави с много остро ножче (бръснач, ножче за бръснене или лозарско ножче). Прави се рано сутринта или късно следобед. Може и през целия ден, ако е облачно и влажно. Върху избраното междувъзлие на летораста над възела, където е зимното око, се прави надлъжен отрез с дължина 1,5-2 см. Присадник със същата дебелина, се отрязва от събраните леторасти къс резник с един възел, над който се отрязва около 2 см от междувъзлието, а под него се оставя цялото междувъзлие. Върху него се прави същият кос отрез. Листът, който се намира върху възела на присадника, се съкращава на 2/3 от петурата.
Двата отреза се нанасят един върху друг и мястото на присаждането се обвива добре с памучен конец. Някои използват за тази цел тиксо. Замазване с овощарски мехлем не се прави. Половин до един час след присаждането сокът от подложката е преминал през мястото на присаждане успешно. Това е сигурен признак за добре извършена работа. След 2-3 седмици превръзката започва да се отстранява, тъй като тъканите на присадника и подложката нарастват. Ако не се премахне, пречи на нарастването. Снемането на превръзката обаче трябва да става много внимателно, при по-силен вятър в мястото на присаждането може да се получи пречупване. Най-добре е присаденият летораст да се привърже върху здрава подпора. За успешното развитие на присадените леторасти е много важно да се прави редовно отстраняване на леторастите, които се развиват от стария сорт.
07.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022