09.06.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  5181  |   0  
Кои овошки се нуждаят чуждо опрашване
Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група прашецът от собствения цвят, попаднал върху близалцето, прораства и опложда яйцеклетката. При самостерилните сортове това не е възможно и ако не се пренесе прашец от друг сорт, плодадаване няма да се получи. Има и т. нар. частично самостерилни сортове, при които от самоопрашване се получават незадоволителни добиви. Във всички случаи плододаването е много по-добро, когато и при самоопрашващите се сортове има възможност да се получи кръстосано опрашване от други сортове. Това означава, че най-добре е в овощната градина да има по два сорта от всеки вид, независимо дали са само- или чуждоопрашващи се. При сортовете с дефектен прашец трябва да се засаждат най-малко още два сорта добри опрашители. Типичен пример в това отношение са крушовите сортове Попска, Амалиева масловка, Дилова масловка и др., ябълковите сортове Английска зелена ренета, Канадска ренета, Боскопска хубавица, Муцу, Старк, Бухавица, Скринянка и др. и прасковеният сорт Хале.

Прасковата се самоопрашва

От досегашните проучвания е установено, че всички сортове на ябълката, крушата, афъзките, бадема, черешата, с изключение на сорта Стела, са самобезплодни и изискват чуждо опрашване. Освен това има и т. нар. интерстерилни групи, при които не се получава ефективно опрашване и оплождане въпреки нормалния прашец. Такива са черешовите сортове Бинг, Ламберт и Наполеон, Козерска и Гермерздорвска, Бигаро Моро и Бигаро бюрла и др. Има установени такива групи и при ябълката.
При останалите овощни видове са установени, както самостерилни, така и самофертилни сортове. При прасковата почти всички сортове са самоопрашват, с изключение на Хале, Златна кричимка и Тракийска ранна. Повечето от разпространените у нас кайсиеви сортове също се самоопрашват. Пълна или частична самостерилност е установена при сортовете Ранний, Юнский, Филипопул, Фестивална и някои внесени напоследък у нас нови сортове.

Сливите се нуждаят от помощ

Чуждоопрашващи са сливовите сортове Руд Герщетер, Тулиу тимпуриу, Зелена ренглода, Алтанова ренглода, Монфордска, Габровска и някои други по-слабо разпространени сортове. Частично или напълно чуждоопрашващи се са дюлевите сортове Португалска, Лясковска, Триумф, Чешка и Хемус.
При вишната напоследък се размножават основно самоопрашващи се сортове. Чуждоопрашващи са сортовете Циганска вишна, унгарска, Монтморенси и частично самостерилни са Кохова и Сладковишна ранна. Доколкото съществуват прочувания, повечето орехови сортове изискват чуждо опрашване, а при лешника само сортовете Томбул, Тракийски и Римски се самоопрашват.
18.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023