Реколтата от райска ябълка се събира от октомври до декември. Но за да получите удоволствие от този плод, трябва да се научите да го избирате и да го почиствате.
Много хора смятат райската ябълка за храната на боговете. Това е така, защото в този жълт плод има много витамин С, което означава, че укрепва имунитета. Освен това плодът е богат на калий и магнезий, каротин и др. За да не вкусите райска ябълка с неприятен аромат, трябва да я избирате узряла. По Черноморието дърветата остават окичени с райски ябълки до първите студове – така плодовете успяват да узреят напълно, да се избавят от горчивината си и да станат меденосладки. Когато избирате райска ябълка имайте предвид, че тя трябва да е с интензивен оранжев цвят, а опашката й да е суха, като при динята. Кожицата трябва да е мека, почти прозрачна, нежна и с наситен оттенък.
Ако искате пък да хапнете изсушена райска ябълка, не се бойте, танинът от нея се е изпарил след като водата е изчезнала от плода. Искате ли обаче да си сварите компот от изсушени райски ябълки, то тогава той ще стане тръпчив, тъй като щом попият вода плодовете ще станат отново горчиви.
Рамбутанът (Nephelium lappaceum) е плодно дърво от Малайския архипелаг и Югоизточна Азия. Обикновено е висок 6-7 м, макар че понякога достига и до 20. Листата му са перести, а цветчетата – малки, събр...
В рода Цианотис (Cyanotis) са включени около 50 вида листнодекоративни растения. Всички те приличат на много известната у нас традесканция, тъй като са от едно семейство - Cammelinaceae. Най-често се ...
Под наименованието живи камъчета са известни няколко вида сукуленти, произхождащи от пустинните области на Южна Африка. Всяко растение се състои от два изключително сочни листа, плътно прилепнали един...
Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...