Градина » Студът не плаши фъстъченото дърво

 Студът не плаши фъстъченото дърво

Свежата ядка на шамфъстъка може да се използва за израстване на забележителното нискорастящо дърво. Родът на фъстъченото дърво наброява около 20 вида дървета и храсти с падащи или вечнозелени листа, които могат да бъдат триъгълни или перести. Съществуват видовете: мастиково дърво, терпентинов фъстък, атлантически фъстък, шамфъстък, наричан още истински фъстък. Последният вид е с гъста корона, с кожести триъгълни листа. Това е издържливо и сухолюбиво растение издържа температури и под -25 градуса.
Най-разпространеният вид е шамфъстъкът, даващ вкусни и питателни плодове. Отличава се с много бърз растеж и живот до 400 години. Цветовете на шамфъстъка се едноплодни, двуделни. За да се добият плодове от него са нужни мъжко и женско растение. Така че ще се наложи да бъдат посадени няколко ядки и да се отглеждат повече кълнове, за да сте сигурни, че ще се развият растения от различен пол. Точно определяне на пола на растението може да се направи само по време на цъфтежа по строежа на цвета – женските притежават плодник, мъжките имат тичинки. Фъстъченото дърво е непретенциозен вид, устойчиво към вредители и болести. Добре се развива и на слънце и на сянка. Успешно зимува на прохладно място, като не изисква висока влажност на въздуха и пръскане с вода. Поливката му е умерена. През лятото изисква торене и ежеседмично поливане.
Шамфъстъкът се размножава не само със семена, но и вегетативно – с вкореняване на издънки. В плододаването растенията влизат след 4-5 години, а семенно размножените на 9-10 година от живота си.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сладката трева на ацтеките

Трудно е да си представим живота на съвременното човечество без захарните растения. Захарното цвекло, захарната тръстика и други по-малко известни растения отдавна са източник за получаването на захар...

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...

Малко хидромелиорации за овощната градина

Ако мястото, където сте засадили или където ще засаждате овощните дръвчета има сравнително високи подпочвени води и от време на време се заблатява, мелиоративните мерки са наложителни. Затова използва...

Начало