Едно от най-важните задачи при отглеждането на американска боровинка е през летните месеци да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пласт да е десетина сантиметра.
Ако сте пропуснали да подхраните растението, сега може да внесете по 10-15 г комбиниран минерален тор NPK, размесен с боровия тор.
Около храстчетата не се окопава, само се скубят поникналите плевели. През юли интензивно растат младите леторасти от основата на стъблото, които ще оформят храста. Тогава наедряват и плодовете. Ако времето е дъждовно, не е необходимо да поливате. Само ако се засуши по-дълго, на всеки храст ще сипвате по 4-5 л вода през два-три дена. Не поливайте с варовита вода, защото тя променя реакцията на почвата, а американската боровинка е растение, което се развива при по-висока киселинност. При преовлажняване има опасност да се развие хлороза. Наблюдава се характерно светлозелено оцветяване на листата, а по-късно и жълти оттенъци. Тогава полейте с разтвор на солифид в доза 300 г на дка.
Към средата на юли по принцип се появяват първите зрели плодове, като узряването продължава около месец. Добре е да берете плодовете на три-четири пъти пъти. Не бързайте с брането, нека плодовете да добият син цвят и да се понапълнят. Най-едрите може да се съхраняват две-три седмици в хладилник, по-дребните преработете на сладка или компоти.В този период при засушаване може да се полива по-интензивно, вечер целите храсти може да напръскате с вода.
За да предпазите плодовете на боровинката от птици, може да направите конструкция от колове - 2 м високи. Опъва се сезал и се покрива с лека мрежа, отстрани се застъпва с дъски. През няколко дни преглеждайте растенията и ако има единични гъсеници, съберете ги и ги унищожете. Премахнете и паяжините между клоните.
Грижите за лозите включват множество практики при отглеждането им. Една от тях, която не всеки начинаещ любител извършва, е премахването на т.н. росни корени. Всеки знае голямата роля на кореновата си...
Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена т...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...
Азалията е красиво цъфтящо храстче, което произхожда от Индия и Китай. Не е зимоустойчива за умерените ширини и затова може да се отглежда у нас само в стайни условия. Днес има създадени множество сор...