Градина » Калината се бере до първи слани

 Калината се бере до първи слани

Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се обират отделните плодчета. Берат се само добре узрелите - в зелените има отровни алкалоиди.
Сушат се на слънце или в затоплени помещения, като се разстилат на тънък слой и се разбъркват с дървена лопатка. После се доизсушават при температура 35-40 градуса за 4 часа, а накрая се слагат за 1 час при 50-60 градуса. Готовата дрога е от обли, набръчкани, но месести плодчета с оранжево-червен цвят. Оставя се на куп за известно време и се опакова в хартиени пликове. Съхранява се в сухи и проветриви помещения, в които не влизат преки слънчеви лъчи.
Калината съдържа два пъти повече каротин от морковите. Идеална храна е за диабетиците, отличен заместител е на обикновената захар. Със скълцани пресни плодове се налагат изкълчени и натъртени места. При пристъп на глаукома се ядат плодчета, докато пристигне лекар. От офиката се приготвят витаминни концентрати, които се употребяват при сърдечни и чернодробни заболявания, пясък и камъни в пикочните пътища, болести на простатата, ревматични болки, понижение на вътрешно-очното налягане.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бяло вино от червено грозде

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...

Не закъснявайте с обирането на доматите

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да с...

Доктор в моравата

През септември тревата на моравата расте значително по-бавно, въпреки че и сега е нужно да я косите периодично, дори и това да е сведено до веднъж на две седмици. Както и в предишните месеци, важно е ...

Хелиотропът ще парфюмира градината

Хелиотропът (Heliotropium) е популярно растение, всеобщ любимец на градинските майстори, които често го използват за декориране на паркове и дворове. Наричат го още “черешов пай” заради изключително с...

Начало