09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3604  |   0  
Нужен е контрол над лозовите корени
Ако сте си засадили някоя и друга лозичка, сега е време да се намесите в оформянето на корените им.
Нормално върху новозасадените лозички се оформя купчинка от почва. В случай че се образува почвена кора, тя трябва редовно да се натрошава. Ако ли пък поради валежи или други причини купчинката се разруши, незабавно трябва отново да се възстанови. Когато леторастите достигнат 15-20 см дължина и по тях се повяват първите мустачки, разкрийте лозичките до 2/3 от повърхността, за да изрежете ненужните корени.
Лозовата пръчка пуска корени по цялата си дължина, предимно в зоната на междувъзлията. Долният отрез е правен непосредствено под междувъзлие и там се развиват основните (стъпалните) корени. Появилите се по средата се наричат междинни, а най-горните – повърхностни. При това откриване на засадените лазички с ножица или остро ножче изрежете всички междинни и повърхностни корени. Особено важно е де премахнете появилите се евентуално от присаденото калемче.
Чрез тази ваша намеса ще съдействате за развитието на стъпалните корени, които ще проникнат на голяма дълбочина. Те ще гарантират устояването на лозите на летните суши.
Веднага след изрязването заровете разкритите лозички и възстановете купчинките.
На мястото на премахнатите корени ще израснат нови. Затова през август трябва да повторите намесата. Само че тогава след заравянето купчинките не се възстановяват. Ще ги оформите отново едва през есента, за да предпазите младите лозички от измръзване.
25.06.2012 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022