Градина » Запознайте се с ягодовия спанак

 Запознайте се с ягодовия спанак

Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват около 35 плодчета, напомнящи ягодки или малини. Те са алени на цвят, със слаб ягодов аромат, блестящи и примамливи. Вярно е, че трудно могат да се нарекат сладки - по-скоро са безвкусни, но от тях могат да се правят всякакви сладка, пюрета и сокове. Листата се използват като обикновен спанак.
Ягодовият спанак е лечебен - съдържа ценни минерални съставки, лесноусвоими белтъци и захари, много витамини. Препоръчва се при хипертония и диабет, в детското и диетичното хранене, за профилактика на скорбут и авитаминоза. В последно време има съобщения за доброто му действие при лъчева болест.
Растението е студоустойчиво, светлолюбиво и влаголюбиво, в горещо и сухо време се развива зле. Предпочита рохкави плодородни почви, сее се направо в почвата, не понася разсаждане, често се самозасява. От поникването до появата на ягодите минават 60-70 дни.
Агротехниката е проста растенията се прореждат своевременно в зависимост от гъстотата, поливат се често и обилно, а след всяка поливка почвата се разрохква.
Листата на ягодовия спанак могат да се използват през цялото лято, а ягодите трябва да се обират редовно в течение на два месеца.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сладката трева на ацтеките

Трудно е да си представим живота на съвременното човечество без захарните растения. Захарното цвекло, захарната тръстика и други по-малко известни растения отдавна са източник за получаването на захар...

Топкарамфилът се засява сега

За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по въз...

Дрян най-лесно се хваща от отвод

Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...

Подгответе парника за тиквичките

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Начало