За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.
Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се сега в градината или на полето в редове, на 30-35 см разстояние един от друг. Поникналите растения се прореждат на 25-30 см между тях. На богати и плодородни почви, ако навреме поливате, окопавате и подхранвате, ще получите висок добив и качествена продукция.
Засяването се извършва на етапи - през 10 дни и може да продължи до настъпването на сухо и горещо време през юли и август. Така ще имате зелени растения по-дълго време.
Когато ни потрябва лободата, просто откъсваме листата и оставяме стъблото да расте и да образува нови. Но може да отрежем цялото растение, след като достигне височина 30-40 см.
Яълковият плодов червей - Carpocapsa pomonella и източния плодов червей - Laypeyresia molesta, два близки вида, разпространени повсеместно в страната, причиняват червивостта по дюлите. Техните гъсениц...
Зимата скоро ще ни споходи със снегове и ниски температури. В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно големия студ. Някои загиват изцяло, на други - само опред...
Най-благоприятния срок за сеитба на домати за ранно полско производство е втората десетдневка на февруари. За Южна България се практикува изтегляне с около 7 до 10 дни по-рано. За тази цел се използв...
С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, кога...