Калистемон – как да се грижим за него
Калистемонът е родовото име на 34 вида храсти от семейство Myrtaceae. По-голямата част от видовете са ендемични за Австралия, четири вида са открити в Нова Каледония. Популярното му име е „четка за бутилка” заради формата на цветовете. Храстът расте в по-умерените райони на Австралия, главно по протежение на източното крайбрежие и на югозапад. Влаголюбиво растение е, но някои от видовете са устойчиви на сушата. Цъфти обикновено през пролетта и ранното лято, но може да цъфти и през друг период на годината. Цветовете са различни на цвят - повечето са червени, но някои са жълти, зелени, оранжеви или бели. Цветовете са във формата на класове, представляващи тъмночервени тичинки дълги 2.5 см и разположени около стъблото. На дължина цветът достига до 10 см. Листата на храста са изключително твърди, кожести, дори бодливи. Цветовете са трайни и падат след около 2 месеца. След тях остават твърди сиви плодници. Калистемонът расте сравнително бързо, достига до Зм височина.
Настанете го в контейнер
Храстът предпочита плодородна, влажна, добре дренирана кисела почва. Расте на полусянка, но е добре да бъде изложен и на слънце. В периода на израстване се полива обилно. Да не се допуска задържане на вода и да не се полива с варовита вода. От май до август се подхранва с тор за рододендрони. В наши условия се отглежда в контейнери, които се прибират през студените зимни месеци.
Размножава се чрез семена или връхни резници при температура на почвата 20 - 25 градуса.
Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, то се опитайте да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхв...
За да размножите красивото си цъфтящо мушкато, трябва да вземете резници от него през август. Това може да се направи и в ранна пролет, когато правите резитбата на растението. Преди засаждането резниц...
За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...
Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добр...