24.06.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  4514  |   0  
Десет златни правила за начинаещия цветар
1. Не заливайте растенията. На корените им е нужна не само вода, но и въздух. Постоянно преувлажнената почва може да унищожи голяма част от цветята ви. Научете се да ги поливате правилно.
2. Осигурете им период на покой. Почти всички стайни растения се нуждаят от такава почивка, тоест те трябва да се поливат по-рядко, по-малко да се подхранват и да се държат на по-ниска температура, отколкото през активния растеж.
3. Примирете се със загубата на някои растения. Такива видове, като цикламата, хризантемата и др, подарени ви в саксия, много често след няколко седмици увяхват. Нямате вина за това – всички тези видове са предвидени да се ползват ограничено време.
4. Създайте влажна атмосфера. През зимата въздухът в стаята с парно отопление е сух, като в пустинята. Увеличете влажността с помощта на опръскване, групиране или „двойна саксия” (саксията с растението се поставя в друг контейнер, запълнен с влажен торф).
5. Навреме предприемайте мерки. Неприятности се случват и на напредналите, и на начинаещите цветари. Лесно е да унищожите една-две листни въшки. Когато обаче те са покрили цялото растение, е практически невъзможно да се справите с тях. Научете се да разпознавате бедата в ранен стадий.
6. Групирайте растенията. Почти всички ще изглеждат и ще се развиват по-добре, ако образуват група.
7. Научете се да пресаждате. След две-три години в един и същ съд повечето растения губят привлекателността си. Най-често в такъв случай просто трябва да преместите цветето в по-голяма саксия.
8. Избирайте растенията правилно. Те трябва да подхождат на условията, които можете да им осигурите. Дори опитният цветар не може да отгледа сенколюбиви растения на слънчев прозорец.
9. Снабдете се с нужния ви инвентар. Нужна ви е лейка, хубава почва, саксии, подпори, връзки, течни торове, препарати за борба с вредители, мека гъба, стари вилици, лъжици и др.
10. Правилно се грижете за всяко едно растение. Четете за тайните на успеха за отглеждането и особеностите на всяко едно цвете в стайни условия.
19.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021