Градина » Чемшир (буксус)

 Чемшир (буксус)
Buxus

Подходящ храст за гъста и вечнозелена жива преграда, която може редовно да се подрязва. Дребните и лъскави листа издържат дори драстично подкастряне. Предпочитано растение за жив плет, за жива преграда и за декоративно дърво. Подходящо е за отглеждане в каче, особено когато е подрязано като конус или пирамида. Никога не оставяйте почвата да изсъхне.
Сортове: Обикновеният чемшир (В. sempervirens) е най-популярният и ако не го подкастряте, ще достигне 3 м височина. По-компактни и пъстри сортове са В. sempervirens Marginata (листа с жълти краища) и В. sempervirens Aureovariegata (листа с жълти петна). Ако ви трябва висок само няколко сантиметра чемшир за разполагане по края на пътечка, засадете В. sempervirens Suffruticosa.
Място и почва: Всякаква почва, на слънце или полусянка.
Подкастряне: Не е задължително. Напролет отстранете нежеланата растителност или оформете.
Размножаване: Заложете 10-сантиметрови резници в сандъче на открито през лятото.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Кората на овошките предупреждава за опасни болести

Изсъхването и загиването на плодните дръвчета в последните години е състояние, което се констатира на много места в страната. Обикновено това е предизвикано от болести (цитоспороза, антракноза и др). ...

При ябълката избирайте не само сорта, но и подложката

Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...

Как да промените сорта на лозата

Присаждането се извършва, само когато лозите са в буен растеж - в края на май и началото на юни. Непосредствено преди операцията се премахват излишните леторасти и се оставят само онези, които ще се п...

Бадемът се нуждае от кръстосано опрашване

Въпреки че повечето растения могат да се саомооплождат, при бадема това не е така. За получаването на плодове на дървото то се нуждае от кръстосано оплождане. Което и да е отделно растение, от който и...

Начало