Хлорофитумът е едно от най-популярните стайни растения и в това няма нищо чудно – расте бързо, има привлекателни дъговидно извити навън листа, а през пролетта и лятото по тънките стъбла се появяват малки бели цветове, а след това нови малки розетки. Оставени да растат върху майчиното растение, те го правят много подходящо за висящи кошници. Отделени от него, служат за размножаване. Растението лесно се адаптира. Расте в студени и в топли стаи, на слънце и на сянка и сухият въздух не му пречи.
Х. комозум се отглежда като стайно растение вече над 200 години и го има навсякъде. Дъговидно извитите навън листа образуват ефектна розетка, а върху дългите безлистни стъбла се образуват малки розетки от листа. Има няколко сорта: Vittatum се среща най-често, Variegatum ма зелени листа с бяла периферия, Mandaianum е компактен с листа на жълти ивици.
Тайни на успеха
Температура: Умерено топло - минимална 7°С през зимата.
Светлина: Добре осветено място, но не пряко слънце.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента; през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата през лятото.
Пресаждане: Ако е необходимо, през пролетта.
Размножаване: Разположете розетките върху почва – отрежете стъблото, те се вкореняват; разделете растението при пресаждане.
Ако останат зелени листа по овощните ви дръвчета и след листопада, то причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено леторастите на добре отгледаните овощни растения израстват до началото на лят...
Ограниченият период на консумация на гроздето не бива да е причина хората да се лишават от неговото лечебно и хранително въздействие. Грижливото съхранение е много важно, за да може още няколко месеца...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...
Както показва историята на човечеството: можете да изядете всичко, което отгледате. Кактусите не са изключение. Има и отровни представители на Кактусовите, но тук ще стане дума за ядливите. И така пит...