17.08.2022 година
1564339898.swf
Д
екоративни храсти
  5649  |   0  
Хиперикум
Hypericum
Hypericum calycinum е нискорастящ храст, който се разпростира бързо, измества дори плевелите и цъфти от юни до септември. Чувства се добре под дървета и на сухи брегове, а големите му, подобни на иглика цветове, са добре познати. Много полезно растение за градината, но мнозина го смятат за прекалено популярен „бурен". Освен него има хиперикуми за алпинеум и храсти, които достигат около 2 м височина.
Сортове: Н. calycinum достига височина 30-45 см и е с яркожълти цветове - расте навсякъде, освен в подгизнала почва. За алпинеума е подходящ Н. polyphyllum, който достига едва 15 см височина.
Ако искате хиперикум, който ще достигне същата височина като Н. calycinum, но няма да се разпростира толкова много, изберете Н. moserianum Tricolor. Цветовете са малки, но листата са красива смесица от зелено, кремаво и розово. За храст с размери около 90 см -1,2 м най-добре е да се спрете на Н. inodorum Elsteac - след цветовете се появяват ефектни яйцевидни плодове.
Високите хиперикуми са може би най-красивите. Ако можете да си позволите само един, изберете Н. Hidcote - висок 1,8 м храст с многобройни големи златисти цветове от юли до октомври. Още по-хубав е Н. Rowallane, но той е деликатно растение, което има нужда от топло място на завет.
Място и почва: Растат във всякаква градинска почва. Повечето виреят и на сянка.
Подкастряне: Отрежете Н. calycinum почти до равнището на почвената повърхност през март. По-високите сортове нямат нужда от толкова драстично рязане - всяка пролет отстранявайте горната третина от клонките.
Размножаване: Лесно - заложете 7-сантиметрови резници в сандъче през лятото.
18.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022