Градина » Бряст

 Бряст
Ulmus

Ако имате бряст в градината си, внимавайте много. Ако на някой клон опадат листата през лятото, значи е заразен от холандска болест. Няма с какво да пръскате - махнете заразения клон и го изгорете. Ако цялото дърво е заразено, ще трябва да го унищожите - не оставяйте мъртвото дърво в градината.
Сортове: Планинският бряст (U. glabra), холандският (U. hollandica) и английският (U. ргосега) се различават по максималната си височина (27-36 м), по формата и други белези. Но и трите вида имат типичните за бряста листа -овални, назъбени и несиметрични, а семето е обгърнато от жълтеникаво крилце. Избирайте внимателно. Най-устойчив на болести е китайският бряст U. parvifolia (12 м, лъскави листа, които остават на дървото до края на годината). Другите брястове са по-податливи на болести - U. glabra Camperdownii е популярен плачещ сорт, U. sarniensis Dicksonii е чудесна златолистна разновидност, а U. ргосега Argenteovariegata е с напръскани с бяло листа.
Място и почва: Дълбока градинска почва. Вирее на слънце или лека сянка.
Подкастряне: Отстранете нежеланите клони наесен. Отрежете и изгорете заразените клони веднага щом ги видите.
Размножаване: Купувайте от реномиран снабдител.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

И вие можете да отгледате кивано

Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците и на пъпешите. Произхожда от семейство Тиквови. Този екзотичен плод идва далечна Африка, където се среща в диво състояние в пустинните и...

Подхранвайте спанака внимателно

Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура. Ра...

Бяло гниене в чесъна

Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...

Сладката трева на ацтеките

Трудно е да си представим живота на съвременното човечество без захарните растения. Захарното цвекло, захарната тръстика и други по-малко известни растения отдавна са източник за получаването на захар...

Начало