Градина » Вишна

 Вишна

Едно от съществените предимства на вишните е, че те заедно с черешите, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. Те зреят от към средата на юни до към средата на юли.
Плодовете на вишнята са ценен хранителен продукт. Вишневите продукти, приготвени от консервната промишленост или в домакинствата, са предпочитани, поради освежаващия им кисел вкус и приятен вишнев аромат.
Плодовете на вишнята възбуждат апетита и улесняват храносмилането. Те утоляват жаждата и ободряват. Някои вишневи сортове имат такива високи вкусови качества, че са еднакво пригодени и за прясна консумация. В плодовете на тозиовощен вид се съдържа главно плодова захар и само следи от захароза, поради което могат да се консумират и от диабетици. Съдържанието на различни минерални соли, от които преобладават калиевите, допринася за облекчаване на обмяната на веществата и подобрява диурезата. Алкализирането на урината оказва благоприятно въздействие при уратни пясъци, камъни, възпалителни процеси и заболявания на бъбреците и пикочните пътища.
При оценката на хранителната и на диетичната стойност на вишните не трябва да се пренебрегва и съдържанието на витамините С, Р, РР, В1, и В2, които често не достигат в края на зимата и през пролетта.
Съвременната промишлена технология осигурява в значителна степен запазването на ценните съставки на пресните плодове в преработените продукти. От вишните се получава голям набор от преработени продукти като сок, компот, конфитюр, сладко, желе, сироп, различни ликьори, пудинги и кисели, пълнеж в шоколадови изделия, сушени и замразени плодове и други.

Биологични особености

Вишнята цъфти от края на април докъм средата на май. Някои от вишневите сортове се самоопрашват и от тях могат да се създават и едносортови насаждения и да се засаждат единични дървета в дворните градини. Такива са Сенчеста морела, Циганка, Ботевградска вишня, Хеймавов рубин, Нефрис, Софийска и др. Чуждо опрашване изискват сортовете Сладковишня ранна, Монтморенси, Унгарска, Кохова, Татарица, Хортензия и др.
Сравнително ранното встъпване в плододаване е характерно и за този овощен вид. При подходящи условия и без повреди от измръзвания вишните плододават всяка година.

Изисквания към климатичните и почвените условия

Вишнята е един от най-студоустойчивите овощни видове. Само при температурите под минус 28-31°С могат да измръзнат плодните пъпки и отделни клонки. Поради малко по-късния цъфтеж и пролетните измръзвания при вишнята са по-рядко явление.
Вишните, са сравнително сухоустойчиви видове и успешно могат да се отглеждат и без напояване. Това е свързано и с ранозрелостта. Буйният растеж, наедряването и зреенето на плодовете приключва докъм средата на лятото, когато в почвата все още има достатъчно влага от зимните и ранните пролетни валежи. Сухоустойчивостта до известна степен е свързана и с подложката, върху която са присадени сортовете. Когато почвите са много леки и сухи и валежите са недостатъчни, няколко поливки се отразяват много добре на растежа, добивите и качеството на плодовете.
Преовлажняването на почвата, особено от застойни води, се отразява отрицателно върху дърветата. При такива условия се получава задушаване (асфикция) на корените, което може да причини загиването им, а оттам и на цялото растение.
Изискванията към почвените условия не са много големи. Могат да се отглеждат на различни типове почви, стига те да не са тежки, глинести и преовлажнени. Поради задушаването на корените при такива почви по дърветата се появява смолотечение, върховете на клоните започват да съхнат и растенията загиват преждевременно. Това се получава и при терени с високо ниво на подпочвените води. Неподходящи са също така и засолените почви. И двата вида най-добре се развиват върху почви с пропускливост най-малко до 1,5 м, по-добре запасени с хранителни вещества и задоволителна влагоемкост. Присадени на махалебка по-добре понасят по-бедните, по-сухи и слабо варовити почви. При използване на черешова подложка почвите трябва да бъдат с неутрална до слабо кисела реакция.

Размножаване на вишневите сортове

Освен някои местни сортове (Ботевградска, Тетевенска, Софийска, Пазарджишка), които се отглеждат от много любители овощари, по-широко разпространени в практиката са внесените от чужбина сортове Хейманов рубин, унгарските сортове М14 и М15, Фанал, Рекселер, Нефрис, Келерис 14, Облачинска, Монт моренси, Сенчеста морела, Метеор и Сладковишня.
Вишневите сортове запазват качествата си, като се присаждат. Използват се семенни подложки предимно от махалебка и череша. Махалебката добре се сраства със сортовете, развива дълбока коренова система и на това се дължи по-голямата й сухоустойчивост. Сортовете, присадени на махалебка, не страдат от хлороза при слабо варовити почви.
Черешовите подложки се получават както от семена на дивата череша, така и от културни сортове, които зреят по-късно. Тази подложка е по-подходяща за по-влагоемни, но не и преовлажнени почви.
Сортовете могат да се присаждат и върху подложки, получени от семената на вишнята. Вишневата подложка придава по-слаб растеж на присадника, но проявява несъвместимост с някои черешови сортове. Подходяща е за по-бедни и по-сухи почви.
Някои местни вишневи сортове, които се развиват на собствен корен, могат да се размножават и чрез коренови издънки. Такива са Ботевградска, Тетевенска, Софийска, Пазарджишка и други. Това е масова практика при внесения и широко разпространен у нас сорт Облачинска вишня.

Автор: проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Сиво гниене по гроздето

Сивото гниене /Botrytis cinerea/ е често срещана и опасна болест по гроздето. При дъждовни години особено през лятото и при силно чувствителни към болестта сортове то може да причини значителни за...

Червеният пипер има много врагове

Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцвет...

С мотика сред овошките

За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...

И тиквите боледуват

Тиквата е една от малкото култури, които не страдат от много вредители, но и тя не е пощадена от природата, защото болестите, които я нападат, може напълно да съсипят реколтата. Най-вредоносна е...

Начало