Лечебни рецепти » Вредни ли са мазнините втора употреба?

 Вредни ли са мазнините втора употреба?

Моля, обяснете защо се смята, че използването на мазнината за повторно приготвяне и пържене е вредна.
В. Ил. на 48 г. от Сл.


Въпросът ви е уместен от гледна точка на здравето- в личното домакинство и за обществените хранителни заведения. За съжаление, не можем да разчитаме на ефикасен контрол и качествено готвене, особено в много временно разкрити заведения за бърза консумация. Сигурно сте усетили тежката и неприятна миризма, която се носи около тях и сервираните любими пържени картофи и риба цаца. Повторното използване за пържене и готвене на мазнината често се оправдава с икономията. Но ако се замислите и сте информирани по въпроса, икономията идва от друго: по-малко количество мазнина и ползване на съдове за пържене и печене без мазнина! Да не говорим за здравословния ефект.

Защо диетолози и медици са категорично против повторното ползване на мазнина?

Доказано е, че по време на пърженето в мазнината (особено ако е мас, сланина) се образуват вредни вещества. При всяко готвене със същата мазнина тяхното количество се увеличава. Вредата е налице: променят се вкусовите качества на продукта, засилва се дразнещото действие на храната върху хранопровода и стомаха. Но най-сериозната вреда на тази мазнина се дължи на съдържащите се в нея канцерогенни вещества (предизвикващи рак).
Най-страдащият орган е стомахът. Когато се съчетаят няколко рис-кови фактори с наличието на канцерогенни вещества от повторната употреба на мазнина, вероятността от развитие на рак на стомаха се увеличава неколкок-ратно! Статистиките сочат, че в страните, провели масова просвета по този въпрос и въвели добри законодателни мерки, през последните десет години ракът е намалял около 7.0%.

Нашият съвет:

• Ползвайте предимно растителни мазнини, но също в умерено количество.
• Снабдете се със съдове за готвене без мазнина (особено за хората със стомашни проблеми!).
• Измивайте тигана след всяко пържене.
• В крайна сметка - забравете мазнината втора употреба.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 12-18 август

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за тежест в областта на подбедриците, както и от образуване на отоци по тях, при страдащи от разширени вени. С профилактична цел, а ...

Грипният отит

Едно от най-честите усложнения на грипа е токсичното и възпалително заболяване на ухото, наречено грипен отит. Грипният вирус най-напред попада в горните дихателни пътища, т.е. в носа и гърлото и отта...

Биопрогноза зa 25 април - 1 май

По това време от годината традиционно зачестяват проблемите от здравословно естество при страдащи от язвена болест. Много важно място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването н...

Биопрогноза зa 13-19 декември

Новолунието може да стане причина в началото на периода много от хората с по – лабилна нервна система да усетят известен отлив на жизнена енергия. Добър тонизиращ ефект имат умерените по времетраене и...

Начало