Обикновено витисът се отглежда заради плодовете, но няколко вида се продават само заради декоративната им стойност. Осигурете подпорки, защото видовете на витиса се прикачват с мустачки. Основното им достойнство е блестящата багра на есенните листа, а някои раждат грозде, което се яде.
Сортове: Гигантът в групата е V. coignetiae - с наделени листа, над 25 см в диаметър, и стъбла, дълги 12 м. Наесен листата стават златисти, а после алени. V. vinifera Brandt е сорт на обикновената лоза със зелени листа, които почервеняват, преди да паднат. V. vinifera Purpurea е с червени листа, които потъмняват до пурпурно, преди да опадат.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства, добре е да е варовита. Вирее на слънце или полусянка.
Подкастряне: Отстранете нежеланите стъбла през лятото.
Размножаване: Чрез отводки през април или заложете резници в сандъче на открито в края на лятото.
Н. диверсифолия се среща рядко в Европа, но в САЩ печели популярност. Листата й са тъмнозелени и лъскави, с врязани жилки. Расте като храст, а не като дърво. Растението е необикновено, но не е по-ефе...
Луковичните, игликите и шибоят са предвестниците на пролетта. Всяка година през октомври се засаждат милиони шибои, а цветовете с по четири венчелистчета се отварят през март и април (шибой) или май (...
Девисилът, познат и като селим, е ароматна подправка в ястия с месо, риба, супи, вегетариански ястия с картофи и ориз, особено подходящ за варива от бобови растения. Придава много приятен вкус и аром...
Тисът се смята за бавнорастящо иглолистно дърво, подходящо за жив плет в стари градини и църковни дворове. Обичайната му листна багра е чернозелена. Много от сортовете му са прекрасни за жив плет, но ...