Растения » Пилея

 Пилея
Pilea

Съществува голямо разнообразие от храстовидни и пълзящи пилеи и всички те се отглеждат доста лесно, дори и от начинаещи. Най-лесна за отглеждане е популярната П. кадиери с бели петна по листата. Правилата са малко – през студените вечери махайте саксиите от прозоречните первази, пензирайте стъблата от време на време, за да се разклоняват и пазете растенията от течения. Дори отглежданите от специалисти храстовидни пилеи се обезформят с годините. Тъй като резниците се вкореняват лесно, по-добре е всяка година да засаждате нови растения, вместо да запазвате старите. С изключение на П. микрофила, всички храстовидни сортове се отглеждат заради красотата на отделните листа.
Дребнолистните пилеи включват пълзящата П. нумулариифолия и П. депреса, както и подобната на папрат П. микрофила, която изпуска облачета цветен прашец, когато я побутнете през лятото.
С течение на времето имената на едролистните пилеи са се объркали. Няма проблем с разпознаването и имената на най-известните видове – П. кадиери достига височина 30 см, с възрастта се обезформя и не е привлекателна. Сортът minima е по-компактен. Видът П. шпруцеана е дал два популярни сорта – P. Norflok и P. Bronze, с овални или кръгли листа с релефна повърхност в преобладаващи бронзова и сребриста багри, когато расте на ярка светилна. П. инволукрата не се продава – популярен е сортът P. Moon Valley. П. репенс е по-малък от популярните видове – ниско и разклонено растение с бакърени листа.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата.
Светлина: Ярко осветено място или полусянка, но предпазвайте от пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента, като почвата трябва да просъхва между поливанията; през зимата поливайте оскъдно; използвайте хладка вода.
Влажност на въздуха: Редовно пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година, ако ще запазвате растението.
Размножаване: Направете стъблени резници в края на пролетта или лятото.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Девисил

Девисилът, познат и като селим, е ароматна подправка в ястия с месо, риба, супи, вегетариански ястия с картофи и ориз, особено подходящ за варива от бобови растения. Придава много приятен вкус и аром...

Камелия

Камелията от семейство Чайни (Theaceae) отдавна е завоювала сърцата на милиони хора по света. Известни са около 80 вида, които украсяват паркове, градини и домове по целия свят. Цветето е прочуто с ка...

Лопен (вербаскум)

Най-често лопенът се сади в задната част на бордюра. Листата му са мъхести, а разположените по цветоносните класове цветове са дисковидни. Разнообразието от височини и багри е голямо. Високите сортове...

Върба (саликс)

Има няколко интересни храстовидни върби - нискорастящи сортове за алпинеума, както и видове с ефектна кора за по-голяма градина. Сортове: С пъстри стъбла са S. alba Chermesina (яркоалени) или Vite...

Начало