Още рецепти » При подсичане – билки

 При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, така и при деца. Най-честата локализация е седалището и долната част на корема.

Може да бъде в три степени

І степен – умерено зачервяване на кожата без видимо нарушаване на нейната цялост;

ІІ степен – ярко зачервяване с видими ерозии;

ІІІ степен – зачервяване с наличие на секрет в резултат на многочислени следващи се помежду си ерозии.

Причините:

Твърде често при това заболяване се установява патогенна роля и на гноеродни микроорганизми. В резултат на това подсичането често е придружено от пиодермия.
Възникването на подсичането е свързано понякога с неправилни грижи – рядко преобличане и лошо подмиване след дефекация на детето, а оттук идва ред и на профилактиката на подсичането – подмиване на детето с подсушаване на кожата след всяка дефекация и чести смени на бельото, недопускане детето да лежи мокро след напикаване.

Полезните растения:

Картофи – налагане два пъти на ден с кашичка от прясно настъргани картофи.

Сладко коренче – прах от коренището се използва за напудряне.

Слънчогледово и рициново олио се прилагат за намазване на поразените участъци на тялото два пъти дневно.

Вълча ябълка – употребява се външно под формата на отвара за компреси и бани. За целта 2 ч. л. счукани корени се варят в продължение на 30 минути.

Обикновена коприва – намира локално приложение като средство, стимулиращо епителизацията.

Черен оман – 10 г ситно счукани корени се заливат с една чаша вряла вода. Вари се 10 минути. След изстиване отварата се прецежда. Използва се за компреси и лапи.

Черен бъз - листата му, сварени в прясно мляко, помагат при подсичане.

Бухалковиден главун – тази билка служи за напудряне (един-два пъти на ден) на междукръстните повърхности със спорите на растението.

Автор: Д-р Севдалина ЦАНЕВА

Представяме Ви:

Как да сготвим калкан

Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...

Ямайка - страната на вечния празник

Когато слънцето свети и през прозореца влиза музиката на уличните оркестри, сърцето ти започва да бие в стил “реге”. А това вече означава, че си попаднал в Ямайка по време на празник. На какво се радв...

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Консервиране на зелени домати

Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...

Начало