27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 1578 |  0 
Да се дава ли флуор на децата?
В умерено количество флуорът влияе благоприятно както върху млечните зъби на децата, така и върху костната система на възрастните.

Как действа?

Противокариесната му роля е открита в началото на ХХ век. Хората, живеещи в райони, където водата е флуорирана, почти нямат кариеси. Флуорът усилва устойчивостта на повърхностния емайл срещу атаките на хранителните киселини. Заедно с калция укрепва костната структура.

Къде се намира?

Във водата: в чешмяната (в малки количества) и в минералната (в по-големи количества), а така също в чая, в йодираната флуорирана сол, в почти всички хранителни продукти (в много малки дози). Зъбната паста с флуор пряко предпазва емайла на зъбите.

Задължително ли е предписването на децата?

Педиатрите препоръчват флуор под формата на капки или таблетки за деца до 12-годишна възраст. Това обаче не е редовна практика. Рискът от предозиране е минимален.

Все пак - какви са рисковете при свръхдоза?

Допълнителните медикаменти, пиенето на вода, консумацията на сол и употребата на флуорирана паста, могат да предизвикат предозиране, изразяващо се във флуороза (бели петна) върху зъбите.

Съвет към родителите: Предлагайте флуорирана паста на децата над 3-годишна възраст. Преди това може да я “глътнат”. И не забравяйте разнообразното хранене.
12.03.2017 г. / д-р Иван ИВАНОВ

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022