Мнозина от нас смятат рецептите, предавани от поколение на поколение, за отживелица. Нищо чудно, като се има предвид огромното разнообразие от лекарства в близката аптека. Бабините лекове обаче съвсем не са демоде. Много терапевти ги използват в практиката и горещо ги препоръчват.
Изпитани рецепти
Афти
Наложете с мокро пакетче черен чай или изплакнете устата с отвара от босилек.
Болки в гърлото
Пийте лимонов сок, разреден с хладка вода. Гаргарата с отвара от лайка или топла вода със сода също облекчава раздразнената лигавица.
Началото на хрема
Вдишвайте нарязани на ситно скилитки чесън.
Кашлица
Медът, бялата ружа, горският слез и коренът от сладник успокояват кашлицата. Ефикасно лекарство са и инхалациите с мента – 50 г ситно нарязани листа от мента се прибавят към 1 л кипяща вода.
Сенна хрема
Смъркайте солена вода. Тя унищожава полените и намалява количеството на антителата, които предизвикват алергичния пристъп.
Въшки
Като предпазна мярка капвайте всекидневно по малко лавандулово масло върху нещата, влизащи в допир с детската глава – ластичето за коса, шнолите, яките. Избягвайте прекия контакт с кожата.
Подуване на корема, газове.
Дъвчете копър, преди хранене, за да предотвратите нежеланото явление. Направете отвара от розмарин – 100 г нарязани листа от растението (пресни или изсушени) се заливат с 1 вряща вода и се запарват 10 мин. Пият се по 2-3 чаши дневно преди ядене.
Болезнен мензис
Пригответе отвара от 20 г сух магданоз и 1 л вряща вода. Изпийте течността през равни интервали.
Големите заблуди
Болните с висока температура трябва да се потят.
Всъщност препоръчва се обливането с вода, чиято температура е с 2 градуса по-ниска от телесната.
Алкохол в студеното време.
Спиртните напитки разширяват кръвоносните съдове и вместо да ни сгреят, причиняват загуба на топлина.
Мазнина върху изгорено.
Така се създава реален риск от инфекции. По-разумно е да обливате мястото със студена вода за десетина минути.
Мляко при отравяне.
То спомага за абсорбирането на някои токсини, но по-добре не приемайте нито храна, нито течности, а повикайте лекар.
Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...
Ризото класико Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 200 г кашкавал, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, настъргана кора от лимон, черен пипер, индийско орехче, ...
За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...