27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4710 |  0 
Светлинно лечение в стоматологията
В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи.

Инфрачервени лъчи

Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инфраруж. Тяхното физиологично действие се дължи на топлинния и бактерициден (унищожаване на микроорганизмите) ефект върху кожата и лигавицата на устата. Те усилват основната обмяна и подобряват функцията им. Топлинният ефект оказва противовъзпалително и болкоуспокояващо действие при стоматити, гингивити, абсцеси, но при които е даден изход на гнойта.
Еднократно облъчване в областта на устата намалява съдържанието на млечна киселина в слюнката, която е един от факторите за образуване на кариес.
Тези лъчи са противопоказни при лечение на пародонтоза, кървящи и гнойни процеси.

Ултравиолетови лъчи

Изкуствен източник на ултравиолетовите лъчи е кварцовата лампа. Те също имат изразено бактерицидно действие, което се използва при грипните заболявания, както и за тяхната профилактика.
Те подобряват общата реактивност на организма, както и осификацията – образуване на калус при фрактури (счупвания в областта на лицево-челюстните кости).
Противопоказания при тях са заболявания на бъбреците, диабет, а за локални (местни) процедури – открита кост след екстракция.
17.11.2011 г. / д-р Снежана Страхилова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022