16.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3846 |  0 
Рубеола и диабет
Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата?
Кр. В. от Н.


Рубеолата може да е причина за първите прояви на диабет не повече от което и да е друго инфекциозно заболяване. Но за да стане това, диабетът трябва да е бил вече в скрита форма. Всяка инфекция – грип, ангина, скарлатина, може да отключи болестта, но не е непосредствена причина за диабета. След това организмът е слаб, възможно е автоимунният процес да е занемарен, поради което закъсва най-слабото звено, а то може да се окаже задстомашната жлеза.
Колкото до симптомите на диабета във възрастта между 3 и 7 години, родителите трябва да знаят, че отначало детето просто става по-нервно, лесно възбудимо и има много добър апетит – много яде, много течности изпива, а слабее. Родителите си мислят, че причина вероятно са горещините през лятото, когато детето много е тичало. Но след известно време апетитът намалява, отслабването продължава, ходенето по малка нужда зачестява, движенията стават по-вяли. В издишания въздух се чувства лек мирис на ацетон. Това е признак на още по-дълбоко нарушение на обмяната – ацидоза.
Ако на този етап все още не сте отишли при лекар и не сте започнали лечение с инсулин, при сладващата фаза се поява слабост и повръщане, което е много лош признак. Случва се симптоматиката да се развива много бързо – в рамките на една седмица.

За първи път проявил се при дете захарен диабет от І тип (инсулинозависим) изисква веднага болнично лечение.
10.11.2011 г. / д-р Емил Георгиев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021