Още рецепти » Основни правила за резитба на овошките

 Основни правила за резитба на овошките

В зависимост от метеорологичните условия през отделните години и в различните райони, резитба на овощните насаждения се извършва от средата на февруари до края на март. Във всички случаи тя трябва да приключи преди набъбването на пъпките.
С резитбите може да се окаже много добро влияние върху растежа, плододаването и дълголетието на овощните дървета, ако те бъдат съобразени с възрастта и конкретното състояние на растението като цяло, а също така и на отделните клони и клонки. При младите овощни растения резитбите основно са свързани с формирането на короната. Целта на тези резитби е по-бързо формиране на здрава и по-рехава корона, в която по-пълно да се огряват плодовете и листата от слънцето. Резитбите за формиране продължават до затихване на растежа в центробежна посока и встъпване на дърветата в началото на редовно плододаване. Характерно за този период е, че растежът е много буен и в началото се изразява главно в удължаване на клоните и клонките, а по-късно започва и по-интензивно разклжняване.
По принцип резитбите при младите растения трябва да бъдат много слаби. Колкото по-малко се реже през този период, толкова по-рано настъпва плододаването. Само първата резитба след засаждането е по-силна, като с нея се определя височината на стъблото и се уравновесява надземната част с нарушената коренова система. Има и случаи при някои корони, когато новозасадените дръвчета не се съкращават, а стъблото се оформя по-късно. Такива са вретеновидната корона при ябълката и крушата и свободно растящата корона при прасковата.
По-нататък, в зависимост от типа на короната, се избират подходящи клонки за водач, скелетни клони и скелетни разклонения. За скелетни клони и скелетни разклонения се избират клонки с по-голям ъгъл на отклонение (45-60 градуса) и по-разредено разположени. Не трябва да се прекалява с броя на скелетните части, закото това ще доведе до силно сгъстяване на короната. Избраните клонки за водач и скелетни клони се съкращават само, ако са израстнали над 60-80 см, като се съобразяваме с мястото на скелетните клонки по водача и на скелетните разклонения по тях.
При избора и формирането на скелетните части трябва да се спазва принципа на съподчиненост. Това означава, че водачът трябва да бъде най-добре развит, следван от клоните на пръвия етаж и постепенно техните размери към върха да намаляват. Това се отнася и за скелетните разклонения.
През периода на формирането се премахват само някои клонки конкурентни на скелетните части и такива израстнали към вътрешността на короната. По-слабите и умерено растящи клонки не се третират с никакви резитби, независимо от местоположението им и посоката на растеж. Премахват се само израстналите по стъблената част. Особено вредно е излишното съкращаване на клоните и клонките при младите растения. При тях се допуска известно сгъстяване на короната, като в началото на плододаването се извършва постепенно в продължение на няколко години.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Детската стая

Всеки родител мечтае първите, а и следващите години на наследниците му да минат като в приказка. Производителите на мебели горещо поддържат тази идея, обмисляйки все по-внимателно елементите от интери...

Имунната ни система

Тенът на лицето, работоспособността, доброто здраве, дори сексуалният ни апетит зависят от състоянието на имунната защита на организма. Латинската дума Immunitas означава освобождение, избавление. Т...

Eхинацея – красавица и лечителка

Ехинацеята е измежду цветята, които не може да останат незабелязани в градината. Тя веднага привлича погледа с царствения си вид – на “главата” - медена на цвят корона, обрамчена от леко увиснали лис...

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

Начало