Още рецепти » Как да си отгледате хмел

 Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни, със сърцевидна основа и едроназъбени. Отгоре са гладки, а отдолу мъхести. Мъжките цветове са в метловидни съцветия с бели или зеленикави околоцветници. Женските – в конични съцветия, чиито листа се разрастват и образуват подобие на мека, зелена шишарка. В основата на всеки лист има по два цвята. Цъфти през юни-август. Плодовете узряват през юли-септември.
За да отгледате хмел се нуждаете от полусенчесто място. Може да расте и на слънце, но в този случай се напада по-често от листогризещи насекоми. Най-добре е, ако участъкът е защитен от северните ветрове.
Почвата е желателно да е богата – плодородна и глинеста, и влажна, но не мокра, с песъчлива, пропускаща водата подпочва.
Хмелът се засажда в ямки или канавки, на дълбочина 55-60 см, в които се изсипва по кофа оборски тор, а отгоре се допълва с почва. Засаждането става през пролетта. Можете да използвате и резници, които се взимат от 3-8-годишни растения. Разстоянието между растенията трябва да бъде 1 м.
Хмелът се нуждае от опора. След засаждането на растенията трябва да почиствате от плевели, да разрохквате почвата и ако е сухо, да поливате. През първата година премахвайте слабите филизи от растението. През втората година се образуват по-малко стебла, но повече цветове. Хмелът трябва да се тори през 2-3 години, тъй като употребява голямо количество хранителни вещества от почвата. Трябва да следите корените да не завладеят простраството около растението, тъй като след това трудно се „гонят” от там.
Размножава се чрез делене на коренището, коренови издънки, по-рядко чрез семена. Използва се за вертикално озеленяване, маскировка на сгради и огради.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дневната - идеалното място за общуване

Дневната е традиционното място за събиране на всички членове на семейството. Но така ли е наистина в реалния живот? Като че ли напоследък всички се събират в кухнята, а в дневната гледат телевизия. А ...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Гобленът в съвременния интериор

Всеки, който поне малко се интересува от оформление на интериора, задължително е чувал за гоблена. Гобленът най-често се свързва със средновековна Франция, замъци, рицари, и прочее атрибути на онова в...

Десерти с ябълки

Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...

Начало