Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от видовете са вечнозелени и топлолюбиви. Един от най-зимоустойчивите, отдавна внесен и у нас, е трилистният понцирус. Той е листопаден. Използва се масово като подложка за присаждане на лимона, портокала, мандарината за отглеждане в Грузия, Азербайджан и др. на открито с лека зимна защита. Плодовете, въпреки че съдържат витамин С, не са годни за ядене - те съдържат смолесто гликозидно вещество “понциридин”, което предизвиква диария.
Към семейството Цитрусови се отнасят много видове с дребни плодове, като небодливите кинкани, наричани по-често кумквати. Това са дребни растения, високи не повече от 60 см, изправени или разлати, с многобройни тънки клончета, много родовити. Отглеждат се предимно като декоративни стайни растения с ядливи плодове.
Каламондини са група сортове и вариетети с недоизяснен произход. Към тях се числи и дребноплодният вид дръвче-джудже цитрус митис и неговият вариетет сортът Шиното, листата на който са пъстро вариращи с албинотични петна и провлаци. Понякога хлорофилната част на листата на Шиното е под 50%, поради което такива дръвчета остават още по-дребни. Преобладава мнението, че каламондините са естествени хибриди между неизвестни вариетети мандарина и кинкан. Получени са и по селекционен път . Отглеждат се предимно като високо декоративни съдови растения. Нуждаят се от укритие през зимата.
Дръвчето на каламондините е малко - почти естествен бонзай, с диаметър на коронката до 50-60 см, гъсто разклонена. Клонките са обикновено къси. Няма тръни. Листата са дребни, заострено-елисовидни, тъмнозелени. Цъфти обилно, няколко пъти годишно. Плодовете са дребни, с размерите на едър топчест орех или дребна ябълка, закръглени, слабо сплеснати, с възоранжево-жълта кора. Може да се ядат заедно с кората. Сокът е приятнокисел, а при презряване - сладък.
Всички сортове и вариетети се размножават лесно с вкореняване на резници дълги 5-8 мм, в смес от пясък, перлит и торф, при тенпература около 18- 24°С в покрита саксия или терина. Може и да се присаждат на подложка лимон, грейпфрут, пондероза, бигарадия и по-трудно на портокал и мандарина.
То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Ди...
Днес отоплителни тела се вграждат в произведения на изкуството Съвременият пазар за отоплителни уреди предлага на потребителите голям избор от подови и настенни отоплители, които се различават, к...
Чорба от бамя Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: П...
Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...