Още рецепти » Къде у нас може да се отглежда албиция

 Къде у нас може да се отглежда албиция

Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или бледожълтеникави тичинки, събрани в топчести съцветия. Няколко такива съцветия образуват една метлица. появяваща се на връхните клонки през юни-юли. Цветовете са медоносни. Цъфтежът продължава от юни до септември. Плодът е плосък, ципест и дълъг боб, съдържащ няколко кафени семена.
Това е един сухоустойчив, невзискателен към почвата, светлолюбив и топлолюбив вид. У нас се отглежда в по-топлите и защитени места на Южна България и по Черноморското крайбрежие, където без повреди издържа до минус 16 градуса. Цъфти обилно и плодоноси. Дава кълняеми семена. През първите години расте бързо. Понася добре градския дим и фабричните газове.

Отглеждане

Младите фиданки се засаждат наесен след листопада или в ранна пролет, като дупките се изкопават 20-30 дни предварително. Самото засаждане трябва да става с равномерно разпределение на пръстта между корените, като най-напред се насипва почва от горния /по-хранителния/ слой. Кореновата шийка да остане на уровена на земята. Новозасадените дръвчета се привързват към укрепващи колове и се поливат с 10-12 л вода. Впоследствие се извършват ежемесечни поливки, а през време на цъфтежа поливките се сгъстяват до два пъти в месеца. Добре е да се извършва лятно и есенно окопаване около фиданката, както и 2-3 разрохвания на пръста.
Добре е подхранването да става с органични торове, защото те съдържат всички елементи, необходими за растежа на дървото, а освен това подобряват структурата на почвата. Най-ефективни са прегорелият оборски тор, компостът, отчасти торфът , птичият тор и костното брашно.
Албицията се нуждае най-вече от подържащи санитарни резитби, при които се отстраняват изсъхналите и повредени клони. Резитбата трябва да се прави в здравата част на клона – на 1-2 см от сухото или болно място. Отрезите, които се получават вследствие на резитбата, трябва да се намажат с блажна тъмнозелена или тъмнокафява боя.
Размножаването може да стане със семена, но те трябва предварително да се стратифицират, защото са твърдокори. Освен чрез семена албицията се размножава и чрез отводки, зелени резници и калеми.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете си каскада от ягоди

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и впечатляват с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с б...

Да си направим кавърма

Кавърма по воденичарски Продукти за 4 порции: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб,...

35 вкусни БАНИЦИ

Вита баница с мая Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката. Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 м...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

Начало