09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 4343 |  0 
Къде у нас може да се отглежда албиция
Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или бледожълтеникави тичинки, събрани в топчести съцветия. Няколко такива съцветия образуват една метлица. появяваща се на връхните клонки през юни-юли. Цветовете са медоносни. Цъфтежът продължава от юни до септември. Плодът е плосък, ципест и дълъг боб, съдържащ няколко кафени семена.
Това е един сухоустойчив, невзискателен към почвата, светлолюбив и топлолюбив вид. У нас се отглежда в по-топлите и защитени места на Южна България и по Черноморското крайбрежие, където без повреди издържа до минус 16 градуса. Цъфти обилно и плодоноси. Дава кълняеми семена. През първите години расте бързо. Понася добре градския дим и фабричните газове.

Отглеждане

Младите фиданки се засаждат наесен след листопада или в ранна пролет, като дупките се изкопават 20-30 дни предварително. Самото засаждане трябва да става с равномерно разпределение на пръстта между корените, като най-напред се насипва почва от горния /по-хранителния/ слой. Кореновата шийка да остане на уровена на земята. Новозасадените дръвчета се привързват към укрепващи колове и се поливат с 10-12 л вода. Впоследствие се извършват ежемесечни поливки, а през време на цъфтежа поливките се сгъстяват до два пъти в месеца. Добре е да се извършва лятно и есенно окопаване около фиданката, както и 2-3 разрохвания на пръста.
Добре е подхранването да става с органични торове, защото те съдържат всички елементи, необходими за растежа на дървото, а освен това подобряват структурата на почвата. Най-ефективни са прегорелият оборски тор, компостът, отчасти торфът , птичият тор и костното брашно.
Албицията се нуждае най-вече от подържащи санитарни резитби, при които се отстраняват изсъхналите и повредени клони. Резитбата трябва да се прави в здравата част на клона – на 1-2 см от сухото или болно място. Отрезите, които се получават вследствие на резитбата, трябва да се намажат с блажна тъмнозелена или тъмнокафява боя.
Размножаването може да стане със семена, но те трябва предварително да се стратифицират, защото са твърдокори. Освен чрез семена албицията се размножава и чрез отводки, зелени резници и калеми.
01.10.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023