24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1550 |  0 
Мураята цъфти до края на януари
Пренесени от районите на тропическа Африка - остров Мадагаскар, тези многогодишни храстчета са отличен материал за отглеждане в саксии. Удължено-елиптичните листа са от 5 до 8 см дълги. Те са леко покрити с власинки. Но истинско очарование излъчват тези екзотични създания по време на цъфтежа. Той продължава от септември до януари, когато много от цветните видове са в покой. Оригиналните тръбести цветчета отварящи се като звездички, са събрани на върха на разклоненията в съцветие лъжлив сенник. Разтваря се над храстчето и достига 8-10 см. Багрят бива бяла, розова, лилава или червена.

Тези тропични растения са много капризни

Имат потребност от много светлина, но през лятото грижливо трябва да го пазите от преките слънчеви лъчи. През цялата година изискват равномерна топлина около 16-18°С. Особено чувствителни са през зимата, когато цъфтят. Тогава температурата в никакъв случай не трябва да е по-ниска от 12°С. Парадоксално е и отношението на растенията към влагата. Въпреки че тя осигурява съществуването и красотата им, не понасят задържане на излишна вода около корените. Това е една от причините, които любителите не спазват, често се оплакват от провали при отглеждане на пентас. Затова по време на цъфтежа поливайте внимателно, така че почвената смес да е влажна, но да не се задържа вода.

Храстчето се оформя с къси резитби

Добри успехи имат цветарите, които от млада възраст започват да оформят разклоняващите се растения. Това се постига чрез навременни резитби. Първото пензиране на върха се провежда когато растенията са 10-15 см високи.След това всяка пролет храстчето се оформя чрез къси резитби.
Пентасът се размножава чрез вкореняване на резници в пясъчен субстрат под стъкло.Основното изискване е в този период да се осигури температура на субстрата около 20-25°С, затова се изчаква да се започне след април.
Когато се вкоренят, растенията се засаждат в почвена смес от чимовка, листовка, много добре разложен оборски тор и едрозърнест пясък в съотношение 2:2:2:1. В Европа на мода е сорта New Look. Той може да се размножава със семена. Трябва да се знае, че те поникват на светло, при температура 20°С. Грижите за растенията са както при получените от резници.
19.01.2019 г. / Вестник за градината

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023