24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1638 |  0 
Долихос украсява стени и огради
Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебело. Декоративността на растението се увеличава от това, че стъблото му има червеникава багра. В родината си достига до 3 м, но при нашите условия може да достигне тези размери само в южните райони. Цветовете са виолетово-червени, затова синонимът му е D. purpureus. Плодовете му са лъскави червени чушки, подобно тези на боба. В тях има по няколко семена. Те са едри, сплеснати, черни, с тънка бяла ивица върху част от ръба.
Тези едногодишни растения са светло- и топлолюбиви. В нашата страна се развиват навсякъде, като се достига декоративният ефект. Но тъй като плодовете и семената може да се консумират, то трябва да се има предвид, че в по-хладните райони растенията не успяват да узреят. Нещо повече, те не достигат и максималните си размери.
Долихосът се размножава само със семена. Те се засяват, когато почвата трайно се затопли и преминат опасностите от слани - края на април, началото на май. Растенията са най-ефектно, когато се обвият около красиви подпори. Най-добре е това да са изградени прегради, около беседки или перголи. През вегетацията площта се поддържа чиста от плевели. Полива се редовно.
04.04.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023