Още рецепти » Тунбергията цъфти до късна есен

 Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към условията за отглеждане. Цветовете му са фуниевидни с черни ”очички” от златисто-жълто на цвят, оранжеви, тъмнорозови, а при сорта Алба е с красиви бели цветове с тъмно око. Много често при смесване на семената – при сорта Сузи микс се получават цветове без “очички”.
Стъблата са вдървесинели, катерливи. Отглежда се лесно от семена. Листата са сърцевидни, с дълги стъбълца и в наситен тъмнозелен цвят. Растението е красиво цъфтящо и е подходящо за засаждане във висящи кошници, сандъчета, за покриване на стълбове, за вертикално озеленяване на стени с подходяща подпора.

Полива се обилно

Тунбергията расте бързо и особено красиво изпъкват цветовете на фона на тъмнозелените листа. Предпочита слънчеви топли и защитени от вятър и течения места. Почвената смеска трябва да е богата и съставена от градинска пръст, листовка, пясък и угнил оборски тор. Изисква обилно поливане, но не и задържането на вода, което може да причини загниване на корените й. Наторяването се извършва през 14-16 дни, по време на вегетация.

Засейте семена

Размножава се чрез семена засяти през февруари-март при температура на почвата 16-18°С. Младите поникнали растения се засаждат на разстояние 30-40 см в сандъчето. След 2-3 седмици връхчетата се прищипват, за да се разклонят растенията. Може да презимува най-успешно, ако се прибере късно през есента в хладно в осветено помещение и се полива от време на време с малко вода. На пролет стъблото се изрязва и саксията се внася в топло помещение. Полива се често.
Тунбергията цъфти от май-юни до края на октомври. При добро гледане на подходящо за нея място може да достигне височина 2-3 м.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Апетитки

Апетитка със зелени чушки Прoдукти: 6 кг узрели домати, 6 кг зелени чушки, 2 кг люти чорбаджийски чушки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз; зa маринатата: 4 ч.ч. оцет, 3.5 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио...

Чертоза ди Павия

Това е едно малко бижу на 30 км от Милано в околностите на Павия, пред което са онемявали от възторг и възхищение туристи и поклонници от всички краища на света. В Италия има множество чертози – та...

Рецепти от Изтока

От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...

Облепихата

Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида, но с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние об...

Начало