Още рецепти » Пахирата – дебелана с екзотична красота

 Пахирата – дебелана с екзотична красота

Пахирата (Pachira aquatica) - това странно растение, превърнало се в мечта за любителите на екзотика е от семейство Bombacaceae
Разпространява се и под синонима P. macrocarpa. Произхожда от Южна Америка – районите на Перу, Мексико, Бразилия и други. Там растенията се оформят като високи дървета, с широка корона. В основата си стволът изглежда като надут, дало повод за латинското наименование, което в превод означава „дебелана”. Отглеждана в саксии, достига височина до 2 м. Листата са много красиви, наподобяват тези на шефлерата. Те са на дълги дръжки, които завършват най-често с 5-делна петура, рядко 6 или 7-делна. Всеки дял е овалноудължен, със заострен връх.
В родината си пахирата цъфти с много оригинални, огромни цветове. Те са групирани в съцветие по 2-3. Докато са пъпки, са изящни дълги и тесни цилиндри. Когато се разтворят, петте венчелистчета се извиват навън, като приказни панделки. От тях се показват многобройни дълги тичинки, които в основата си са кремавобели, а към върха червени, завършващи с блестящи оранжеви близълца. Растенията сияят с неповторим финес. За жалост, в домашни условия цъфтят изключително рядко.
Допълнение към красотата са едрите яйцевидно удължени плодове, в които има десетки семена, по форма и вкус наподобяващи фастъковите ядки. Поради това в Южна Америка растенията са познати като „кестен маладар” или като ”гвиански кестен”.
При нашите климатични условия пахирата се отглежда предимно като листнодекоративно растение. За да бъдат листата в изящен вид, саксията трябва да е поставена на светло място, но не директно огрявана от слънцето. Най-подходящи са източни и западни прозорци. Оптималната температура през лятото е около 20ºС, а през зимата не трябва да е по-ниска от 12 градуса. Растенията обичат влагата, затова през лятото се поливат обилно, защото и при най-малкото засушаване листата увяхват. През зимата обаче трябва да се поливат умерено, защото при задържане на излишна влага, корените загиват. Пахирата обича влажния въздух, затова наблизо трябва да има съд с вода за изпаряване. Много добре действа пулверизирането на листата, но стволът трябва да се предпазва от намокряне. Както за поливането, така и при пулверизацията трабва да се използва не варовита вода, със стайна температура.
Пахирата се размножава чрез връхни резници, най-сполучливо през август. Те се залагат във влажна смес от торф и пясък. Покриват се с полиетиланов или стъклен похлупак, за да се поддържа висока въздушна влажност. Поддържа се температура 25-30ºС. Когато се използват семена, те трябва да са много пресни, защото бързо губят кълняемостта си. Пониците се появяват след двайсетина дни. Младите растения, или закупени от магазина в пластмасова саксия, се засаждат в голям номер широки керамични саксии. Първо се поставя дебел пласт дренаж от дребни камъчета и пясък. След това -почвената смес, която трябва да е лека, но богата с хранителни вещества и със слабо кисела реакция. Тя може да се състави от чимовка, листовка от иглолистни видове, пъсък и парченца от натрошени керемиди в съотношение 2:2:2:1. Още по-подходяща е смес от равни части чимовка, торф и пясък. На повърхността се нареждат красиви, не много дребни камъчета.
Много често закупените растения се предлагат по 3 или 5, засадени плътно едно до друго и сплетени на плитка. Едно на ръка е, че повишава декоративността, любопитното обаче е, че добрата мълва го свързва с още по-голем приток на пари в къщата.
В рода пахира са включени 24 вида. За декоративни цели се използва и видът P. glabra. Грижите за растенията са същите.

Автор: д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Мебели за растения

Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...

Пазете очите си!

Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...

Как да сготвим мозък?

Паниран мозък Продукти за 4 порции: 500 г телешки или свински мозък, 1 връзка корени за супа, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1 с.л. олио, лимонов сок, ...

Банята не търпи компромиси

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...

Начало